Защо все повече щастливи двойки предпочитат да спят в отделни легла

Според проучване само 14% от двойките спят на отделни легла всяка вечер. И докато много от нас може да вярват в поговорката "двойките, които спят разделени, се раздалечават", има изследвания, които показват, че всъщност е точно обратното.

Ние вярваме, че няма грешни или правилни условия за сън, защото за някои спането в различни легла може да бъде толкова приятно, колкото за други да споделят легло с партньора си.

Лошият нощен сън може да доведе до много проблеми във връзката

Според изследванията, споделянето на легло с партньор, който има неспокоен сън, може да ви лиши от 49 минути сън всяка вечер. И когато единият партньор не спи добре през нощта, заради другия, това най-вероятно ще доведе до конфликт помежду им на следващия ден.

Всъщност проучването дори потвърди, че двойките, които са склонни да имат лош сън, имат по-тежки и по-чести скандали от тези, които се събуждат добре отпочинали. От друга страна, хората, които се наспиват добре, са по-склонни да бъдат в добро настроение, да имат по-ниски нива на стрес и да бъдат по-търпеливи.

Защо все повече щастливи двойки предпочитат да спят в отделни легла

Недоволството към партньора ви, защото не можете да спите, може да бъде разрушително за връзката

Хъркането, въртенето и превземането на леглото или одеялото са само няколко от многото причини, поради които някои двойки избират да спят в различни легла или дори в различни спални. Да лежиш нощем, слушайки хъркането на партньора, може да доведе до натрупване на гняв, напрежение и негодувание към него.

Според Дженифър Адамс, автор на "Sleeping Apart Not Falling Apart", спането в отделна спалня може дори да помогне на връзката да процъфти, тъй като и двамата партньори не са лишени от сън.

Всеки партньор може да приспособи условията си за сън по свое желание

Тина Купър, лицензиран социален работник, спи в друга спалня, а не с партньора си, заради противоположните им навици за сън. "Аз съм нощна сова, той е ранна птица. Имам нужда от успокояващи звуци, за да заспя, а той обича тишината. Той харесва твърд матрак, а аз харесвам мек и много възглавници. И тъй като не харесвам слънчевата светлина сутрин, приятелят ми ми даде главната спалня, в която има по-малко светлина, а той спи в другата спалня, в която получава изгрева, който обича."

Начинът, по който прекарвате нощта в общата си спалня с партньора си, също може да повлияе на функционирането ви през деня, удовлетвореността от брака и психологическото и физическо здраве. И когато двама души с различни предпочитания за сън и графици в крайна сметка се окажат заедно, променяйки себе си, само за да задоволят нуждите на партньора си, може да навреди на връзката им в дългосрочен план.

Спането в различни спални с партньора ви означава, че двамата ще имате място само за себе си, където можете да се отпуснете след изтощителен ден. По този начин и двамата можете да задоволите нуждите си, без да ходите на пръсти и да се притеснявате дали партньорът ви може да се събуди, защото искате да гледате най-новия епизод от шоуто си преди лягане.

Защо все повече щастливи двойки предпочитат да спят в отделни легла

Нарушеният сън може да има отрицателно въздействие върху цялостното ви здраве

През нощта нашият мозък циклира няколко пъти етапите на съня: лек сън, дълбок сън и REM (сън с бързо движение на очите). Но когато прекъснете цикъла, като се събудите през нощта, това означава, че мозъкът ви прекарва повече време в етапа на лекия сън и пропуска REM. И без достатъчно REM вашето емоционално благополучие и когнитивно представяне страдат.

Прекъснатият сън може също да има краткосрочни и дългосрочни последици за здравето, като хипертония, проблеми, свързани с теглото, проблеми с психичното здраве, намалено качество на живот и други проблеми, свързани със здравето.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay