Защо не бива да оправяте леглото си веднага щом се събудите

Защо не бива да оправяте леглото си веднага щом се събудите
unsplash

Противно на всичко, което някога са ви казвали всички отговорни възрастни в живота ви, докато растете, не е нужно да оправяте леглото си, когато се събудите – поне не веднага. Всъщност науката предполага, че това не трябва да бъде първото нещо, което правите сутрин, и причината може да се обобщи с една дума: акари.

Оказва се, че акарите, които са микроскопични вредители, подобни на насекоми, които се хранят с мъртви клетки от човешката кожа, обичат да се мотаят в спалното бельо и проучванията показват, че виреят във влажна среда. И какво получавате след една особено потна нощ? Спалното бельо е великолепно влажен рай, примамващ досадните буболечки, така че е изключително важно да оставите чаршафите да се проветрят малко, след като станете от леглото, съветват някои експерти.

Като се има предвид, че средностатистическият човек се поти по 500 милилитра на нощ, естествено, средата в леглото ви е идеалната среда за размножаване на прахови акари сутрин. Ето защо е важно да напуснете леглото си поне за 30 минути, което позволява по-добра вентилация, която помага за разпръскването на влагата и намалява общата влажност в леглото ви.

Така че вероятно няма да навреди да дръпнете чаршафите за известно време, за да сте сигурни, че цялата тази пот се изпарява. Британско проучване от 2006 г. предполага, че това може да бъде полезно за борба с акарите. Ето, отлагането на оправянето на леглото ви всъщност може да има някои предимства!

За да бъде ясно, праховите акари не ни увреждат пряко, но те изострят симптомите на алергия при много хора, особено тези, които се борят с астма. Според Американската белодробна асоциация всъщност екскрементите (изпражнения, урина и т.н.) на праховите акари предизвикват физически реакции като хрема, сълзене на очите и кихане - техните "остатъци" се задържат в тъкани като спално бельо и ние вдишваме от тях.

Дори и да не сте особено чувствителни към прахови акари, все пак може да си струва да оставите чаршафите да дишат известно време, след като се събудите. Като цяло не е разумна идея да се улавя влагата в текстила, защото това се превръща в среда за размножаване на бактерии, плесен и миризми.

Разбира се, разбираме, че за някои хора незабавното оправяне на леглото е най-добрият начин да започнете деня и не подлежи на обсъждане. Въпреки това, ако забележите дискомфорт, свързан с алергия, когато сте в леглото, може би си струва да изпробвате този нов навик. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay