Извинете ни, че помагаме!

Когато благотворителността се превърне в престъпление...

Извинете ни, че помагаме!

Сънувам кошмар – не сънувам, че се давя или че ме убиват. Сънувам, че помагам. Будя се - не е сън, а реалност. Реалността на много други добри хора, поставени в ситуацията да се обясняват, оправдават и извиняват за това, че помагат.

Случилото се в Париж е трагедия, която отприщи вълна от омраза и злоба срещу всички бежанци и доброволци. Бежанци, които също са жертва и не са имали избор, а са напуснали домовете си, за да се спасят от смърт, глад и разруха.

Наскоро прочетох дефиниция на думата "глупак", според която глупакът е човек, който извършва такова действие, от което няма да извлече полза нито друг човек, нито самият той. Е, терористите очевидно са такива. Резултатът от действията им е следният: умират невинни хора и хиляди врати вече са затворени за тези, които търсят убежище. Очевидно, каквото и да искаха да ни покажат с този акт терористите - не успяха да го постигнат.

Да убиеш някого не е метод да покажеш, че си прав, а е безсилие да убедиш околните в доводите си. Кой точно печели от подобни действия? Част от терористите са мъртви и дори и да съществува рай, едва ли ще отидат в него. Бежанците, всички до един, са набедени за терористи и престъпници, а хората, които им помагат, са малоумни идиоти, будещи различни чувства на гняв в неразбиращия случаен човечец.

Извинете ни, че помагаме!Ирански бежанци в Гърция протестират срещу недопускането им в Македония

И как да им обясним на тези хора, че Мохамед има толкова власт над терористите да не извършват нещо, колкото и аз над някой престъпник, решил да обере кварталния магазин... Нали това е идеята на тайната терористична атака – да бъде тайна. И ако горкият Мохамед можеше да се противопостави на терористите, едва ли щеше да бяга, събрал целия си живот в една раница. Щеше да си седи в държавата, където не е третиран като трета ръка човек и нямаше да се бори да оцелее по бежанските лагери.

Не мога да не отговоря на любимия си въпрос - защо не помагате на българи, защо помагате на чужденци? Болката и човешкото страдание нямат нито цвят, нито религия, нито пол, нито възраст. И ако даден човек е способен да помогне на бежанец, то бъдете сигурни, че той помага и на всички останали нуждаещи се хора. Искрено съжалявам, че благотворителността вече е мръсна дума и че едва ли не хиляди добри хора трябва да се чувстват виновни, че имат сърца!

Извинете ни, че помагаме!Бежанци в Херат, Афганистан

Никой не е наясно с това какво ще му донесе бъдещето. Утре може ние да се окажем в "ролята" на бежанци. Не бива цял един народ да страда заради действията на отделни индивиди. Реално, като чуят думата "бежанец", не всички, но твърде много хора си представят млад мъж в разцвета на силите си, дошъл в страната да краде, изнасилва, убива, да промени етническата карта на Европа и да се взриви на някое кръстовище в час пик.

Бежанец не е равно на убиец и терорист. И колкото и наивно да звучи - светът има нужда от доброта и любов. Моите съболезнования на близките на починалите в Париж на 13 ноември, смятам, че за извършителите просто не съществува достатъчно строго наказание. Но както наказателната отговорност е лична, така и моралната отговорност е лична. И тази отговорност не лежи на съвестта на цял един народ, а само на отделните индивиди, причинили случилото се и спомогнали за "разцвета" на тероризма.

И да, със сигурност сред бежанците има и лоши хора, но такива има във всеки един народ. Пътят към световен мир не преминава през взаимна омраза. Всеки сам избира дали да остане сляп и глух, или да извърне глава, когато го молят за помощ.

Статията е посветена на всички хора, които помагат и ще продължат да помагат! На бежанци. На европейци, на араби, на африканци. На християни, на мюсюлмани и на евреи...

Извинете ни, че помагаме!

Ако тази статия ви е харесала, станете част от страницата на Jenite.bg във Facebook!

6 3
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay