Интересни великденски традиции от целия свят

Интересни великденски традиции от целия свят
unsplash

Великден е празник, който се празнува почти по целия свят. Датите при католиците и православните християни се разминават, но идеята на празника е една и съща. 

Традициите обаче са доста различни. На някои места по света са по-религиозно ориентирани, докато на други са по-скоро забавни. 

Научете повече за някои интересни великденски традиции от целия свят:

1. Носене на великденски бонета

Великденска традиция в Америка е обличането на великденското боне. Тази изискана шапка става популярно допълнение към неделното църковно облекло. Тези красиви шапки са нещо като награда след Великия пост, а освен това са чудесно занимание за деца- много деца си ги правят сами. 

2. Боядисване на великденски яйца в червено

Макар че боядисваме яйца във всякакви цветове, червените яйца са най-важните. Те представят прераждането и червения цвят за кръвта на Исус, отбелязвайки триумфалното завръщане на Божия син. Тази традиция се спазва и в нашите съседки, като Гърция, например. 

3. Палене на огън

В някои части на Европа е обичайно да се дава начало на двудневен празник, който започва в неделя, като се пали огън.

Тези огньове се наричат Великденски огньове и първоначално са предназначени да помогнат за прогонването на мрака на зимата.

4. Празнуване на Великденски понеделник

На някои места като Южна Африка има допълнителен празник, който следва неделните тържества, известен като Великденски понеделник. Понеделникът след Великден получава официалното си признание през 90-те години на миналия век, когато правителството решава да предостави на гражданите допълнителен почивен ден, за да могат да имат допълнително време да се възстановят от всички забавления, които са имали през уикенда.

5. Пускане на хвърчила

Можете да наблюдавате как хората пускат своите домашно направени хвърчила на плажа Horseshoe Bay на британския остров Бермуди, които често имат смели, ярко оцветени геометрични дизайни. Според легендата местен учител в неделно училище вдъхновил тази забавна традиция, след като пуснали хвърчило, което приличало на Исус, за да помогне на учениците да разберат историята на Христос.

6. Обличане в костюми

Обличането като великденски вещици е забавна великденска традиция, в която участват малките деца на Финландия. Децата носят цветни дрехи с изрисувани лунички по бузите си. Малките вещици ходят от врата на врата с върбови клонки, украсени с цветни пера и креп хартия.

7. Големият лов на великденски зайци

В Нова Зеландия организират Великденски лов на зайци в Александра, град в района на Централен Отаго, за да ловуват своите врагове с големи уши. Зад традицията обаче има конкретна причина. Целта е да се намали популацията на зайци, които са интродуциран вид и оказват негативно влияние върху биоразнообразието на околната среда.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay