Как да отгледате градина на перваза на прозореца

Как да отгледате градина на перваза на прозореца

Докато много от нас отглеждат цветя и други стайни растения на перваза на прозореца, малко от нас използват това пространство, за да отглеждат нещо годно за консумация. Ако отдавна мечтаете да отглеждате сочни домати, хрупкави краставици или ароматни билки, но нямате градина, не се притеснявайте. Много зеленчуци могат да поникнат и да растат точно толкова, колкото и в градината, ако ги сложите на перваза. 

Ще ви дадем няколко съвета как да отглеждате пресни и вкусни зеленчуци и билки на перваза на прозореца си. Ограниченото пространство вече не е извинение за липсата на собствена градина!

Направете вертикална градина от пластмасови бутилки

Най-добрата част от тази "направи си сам" градина е, че можете да рециклирате нежелана пластмаса и да извлечете максимума от пространството на прозореца си. Билките и зеленчуците растат чрез изрезки в бутилки, а горните бутилки са свързани с долните. В капачките и дъната на бутилките има дупки, които позволяват на водата да капе от горните слоеве надолу към долните. Долният слой на тази конструкция е направен от бутилки, които събират вода, която можете да използвате повторно за напояване на вашата вертикална градина.

Можете да опитате да отглеждате и по-големи растения като чери домати и краставици

Този тип градина с домати включва пластмасови бутилки, които служат като саксии и по-големи пластмасови контейнери, които поддържат цялата структура и събират отпадъчните води. Можете да засаждате доматите си на интервали от време, така че да можете да ги събирате непрекъснато.

Традиционните саксии са подходящи и за отглеждане на чери домати

Как да отгледате градина на перваза на прозореца

Краставиците са пълзящи растения, така че ще им трябват въжета като опора

Можете да започнете с отглеждането на лук, ако все още не се чувствате уверени

Ако сте начинаещи, лукът е най-добрия избор. Лукът може да расте във всякакви видове саксии. Например, можете да направите малка лукова градина от голяма пластмасова бутилка. Ще трябва да отрежете горната част на бутилката и да правите дупки на равни интервали. Добавете пръст на слоеве и сложете лука. Поливайте редовно лука си и скоро ще видите много зелени листа.

Можете също така да отглеждате магданоз...

и босилек. 

Как да отгледате градина на перваза на прозореца

Не изхвърляйте остатъците от зеленчуците, които консумирате. Можете да ги засадите и да си отгледате собствени зеленчуци. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay