Ако сте нови в готвенето или не сте много авантюристични с вашите рецепти, може да намирате билките и подправките за не особено завладяващи. Подправките обаче са изключително важни за вкуса на ястията, така че е важно да ги използвате. Има някои сушени смеси от билки и подправки, които си струва да имате под ръка, тъй като те наистина могат да направят храната ви много вкусна и да ви помогнат да бъдете по-експериментални в кухнята. Ако ви предстои изчистване на кухнята или просто искате да започнете да се запасявате с подправки, които реално ще използвате, ето няколко популярни билки и подправки, с които да започнете.
Сушени билки:
риган
мащерка
розмарин
градински чай
естрагон
Повечето билки е по-добре да се използват пресни, тъй като при сушене губят много от уникалния си вкус. Това важи особено за ментата, босилека и копъра, поради което те не са в този списък.
Подправки:
канела (за празнични ястия и сладки лакомства)
кориандър (много различен от пресен кориандър; той се използва в много видове къри)
кимион (използва се за овкусяване на месо и други ястия)
червен пипер (използва се за ястия като паеля и гулаш; както и за още много ястия)
куркума
Чили на прах или люспи лют червен пипер (добавя пикантност на всяко ястие)
Млян джинджифил (използва се в китайски ястия и къри, а също и при печене)
Карамфил (използва се в греяно вино и при печива)
Сминдух
Индийско орехче (може да се добави на всичко - от сос бешамел до крем!)
Въпреки че винаги е по-добре да си направите смеси от подправки сами, винаги можете да си купите готови такива.
Друг вариант, ако не искате да пълните шкафа си с бурканчета с подправки, е универсалната подправка. Този тип подправка се предлага от много марки, но повечето смесват сол, черен пипер, червен пипер, лук на прах и няколко други съставки. Можете да я използвате за месо, готвени ястия, сосове и т.н.
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
0 | 0 |