Ако сте нови в готвенето или не го правите с желание, вероятно подправките ви се струват излишни. Във всяка рецепта има една дузина различни подправки и билки и вие просто не можете да разберете защо е необходимо това. Но въпреки това, тайната на вкусните ястия са именно подправките и има някои билки и подправки, които всеки трябва да има под ръка в кухнята.
Сушени билки:
риган
мащерка
розмарин
градински чай
естрагон
(Повечето билки е по-добре да бъдат използвани пресни, тъй като губят много от уникалния си вкус, когато се сушат. Това важи за мента, босилек и копър, поради което те не са в този списък).
Подправки:
Канела (използва се в кърита, празнични ястия и сладкиши)
Кориандър (много различен от пресен кориандър; използва се най-често при приготвяне на къри)
Кимион (може да се използва при повечето солени ястия и се препоръчва при приготвянето на месо)
Пушен червен пипер (чудесен е за ястия като паеля и гулаш; добавя пикантна соленост)
Куркума (добавя жълт цвят и страхотен вкус)
Чили на прах или лют червен пипер (за супи, сосове за паста и др.)
Джинджифил (използва се в китайски ястия и къри, а също и при печене на различни неща)
Карамфил (използва се за греяно вино и различни печива)
Сминдух (друга известна подправка, която трябва да присъства във всяка кухня)
Индийско орехче (може да се добави във всичко - от сос бешамел до яйчен крем)
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
3 | 0 |