Как да провокирате децата си да хапват повече зеленчуци

Как да провокирате децата си да хапват повече зеленчуци

Една от най-предизвикателните задачи за родителите е да накарат децата си да ядат достатъчно зеленчуци. Битката между деца и зеленчуци е дългогодишна, без налично практическо решение. Малчуганите винаги ще предпочетат сандвичи и сладкиши пред грах и моркови.

Но родителите добре осъзнават факта, че няма нищо по-питателно и здравословно от цветните зеленчуци. Богати на антиоксиданти, фибри и минерали, зеленчуците предпазват детето ви от хронични заболявания по-късно в живота. Затова е важно да създадете добри навици на децата си да хапват зеленчуци от ранна възраст.

Пренатална и кърмаческа възраст

Можете да създадете здравословна връзка между здравословните храни и бебето си още от времето, когато е в утробата ви. За това трябва да добавите повече цветове към вашия режим на хранене. Това е така, защото по време на бременността детето ви получава вкуса на всички храни, които ядете. Това се случва поради промяната в вкуса на амниотичната течност, която заобикаля бебето вътреутробно според майчината диета. Когато бебетата поглъщат вътреутробната течност, те опитват вкуса на зеленчуци. Така че, хапвайте зеленчузи, докато сте бременна, за да накарате децата си да приемат по-лесно вкуса им. Подобно нещо се случва и с кърменето. Вкусът и цветът на кърмата се променят с диетата на майката, която също се предава на бебетата, когато са кърмени.

Първа година

Заедно със зърнените култури и плодовете се опитайте да добавите зеленчуци към диетата им. Всички храни са пълни с различни хранителни вещества и играят различна роля в организма. Така че, трябва да дадете на детето си по малко от всичко, за да развиете вкуса му. Пасирайте зеленчуците или ги сварете, добавете щипка сол и ги поднесете на бебето си. Ако то го приеме, добре, ако не, опитайте отново след няколко дни. Скоро детето ще свикне с аромата и вкуса.

Прохождащи деца и след това

Децата, принадлежащи към тази група, започват да разбират нещата, така че когато им обясните предимствата от яденето на тази конкретна храна, има голяма вероятност те да я опитат. Кажете им, че морковите са полезни за очите, спанакът може да ги направи по-силни и подобни неща. Можете също да правите нови ястия, като използвате същите зеленчуци, за да покажете различните им вкусове.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay