Как да съживите умиращо стайно растение

Как да съживите умиращо стайно растение
Pexels

Падащи листа. Увиснали стъбла. Вредители. Признаците са ясни: вашето стайно растение не е щастливо. Но означава ли това, че е време да го изхвърлите? Категорично не. Много стайни растения са по-издръжливи, отколкото си мислите, и могат да се възстановят от доста тежки положения. 

Просто трябва да разберете от какво заболяване страда вашето растение и да предприемете необходимите стъпки, за да го спасите. 

Така че, преди да се откажете от вашето тъжно изглеждащо стайно растение, анализирайте го добре, за да разберете какво точно се случва. Въпреки че не можем да ви обещаем, че ще можете да спасите всяко растение, което притежавате, струва си да опитате, за да избегнете сбогуването с още едно от вашите цветя.

Ето няколко прости стъпки за съживяване на растение:

Как да разберете дали вашето растение е мъртво или живо

Преди да изпаднете в паника, проверете вашето растение за признаци на живот. Често стайното растение може да изглежда като мъртво или умиращо, но все още да има много живот в него. По същия начин някои растения, като амарилис и каладиум, естествено са латентни за част от годината и губят цялата си зеленина. Така че понякога това е просто част от напълно нормален процес.

За да определите дали вашето растение е все още живо, започнете с проверка на стъблата. Живите стъбла ще бъдат гъвкави, не чупливи и ще имат зелен цвят. За дървесни стъбла използвайте нокътя си, за да изстържете малка част от кората, за да потърсите зелена тъкан отдолу. Внимателно разклатете растението от саксията му, за да проверите корените. Ако всички корени са станали кашави и изгнили, това е знак, че растението не може да бъде спасено.

Как да съживите растението

След като идентифицирате признаци на живот, е време да се съсредоточите върху съживяването на вашето растение. Тайната за съживяването на стайните растения се крие в задоволяването на техните нужди. Не всички стайни растения изискват еднакво количество слънце и вода, нито виреят при еднакви температури. Така че, отделете малко време, за да прочетете повече за специфичните нужди на вашето растение. 

Коригирайте проблемите с преполиването

Преполиването е една от най-честите причини за проблеми при стайните растения. Когато почвата е напоена с вода, няма място за движение на въздуха, което води до задушаване на корените. Простото и незабавно решение е да намалите количеството и/или честотата на поливане. Оставете горния слой почва да изсъхне между поливанията. Проверете също дали контейнерите се оттичат правилно и изпразвайте чинийките на саксиите, ако водата престоява повече от 24 часа.

Преполиването може да доведе до гниене на корените. Така че, ако видите покафеняване на корените по време на проверката, отделете време да пресадите растението си. Със стерилизирани ножици отрежете корените, които показват признаци на заболяване, и засадете отново в прясна почва. След това започнете с по-умерен график за поливане. 

Рехидратирайте сухата почва

Недостатъчното поливане също може да доведе до проблеми. Увяхването или увисването на листата може да е признак както на преполиване, така и на недостатъчно поливане. За да различите двете, потърсете изсъхнали или чупливи върхове на листа или пожълтяваща зеленина близо до върха на растението. И двете неща са признаци на недостатъчно поливане.

Когато почвата стане прекалено суха, може да бъде трудно да се навлажни с помощта на лейка. Вместо това опитайте поливане отдолу, което (както подсказва името) е метод за поливане на растенията от дъното, а не от горната част на саксията. За да рехидратирате много сухо растение, поставете цялата саксия в мивка, вана, тава или кофа с вода. Накисването позволява на почвата да поеме вода от дъното чрез капилярно действие, като засмукване през сламка. Оставете растенията да се накиснат за 30 минути или докато горният слой на почвата стане влажен. След накисване е важно да оставите излишната вода да изтече от саксията. 

Пресаждане 

Растенията, които трябва да бъдат пресадени, може да покажат симптоми, подобни на недостатъчното поливане, тъй като пренаселените корени не могат да поемат достатъчно вода, за да поддържат растението. Това може да се дължи на задушаване на корените или защото в саксията няма достатъчно почва, за да задържи достатъчно влага, която корените да поемат. В допълнение към признаците на воден стрес, потърсете корени, обикалящи по краищата на саксията по време на проверката, за да определите необходимостта от пресаждане. 

Важно е да изберете по-голяма саксия от предишната и да вземете нова, свежа почва. 

Подстригване

Важно е да махнете изсъхналите листа, тъй като те никога няма да се съживят. Отрязването на стъблата също насърчава нов растеж. 

Третиране против насекоми и вредители

Потърсете признаци на увреждане от насекоми, когато инспектирате растенията. Някои вредители са доста видими, докато други оставят след себе си следи, като например паяжини. За щастие повечето вредители по стайните растения са сравнително лесни за премахване. При изолирани зарази, простото изрязване на засегнатата тъкан може да реши проблема ви. Много често срещани вредители по стайни растения могат също да бъдат изгонени чрез напръскване на листата и стъблата със спрей бутилка с вода или като се пуснат под струя вода. Можете също така безопасно да прилагате инсектицидни масла върху повечето стайни растения, за да се отървете от яйцата на вредителите. Просто не забравяйте винаги да проверявате етикетите за инструкции и съвместимост, преди да използвате нови продукти върху вашите растения.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay