Какво да направите, ако сте жертва на обир

Какво да направите, ако сте жертва на обир

Изглежда малко вероятно някога да преживеем обир, така че рядко мислим какво трябва да правим в тази ситуация. Ако го направим, вероятно е, когато гледаме екшън филми и там всичко изглежда обяснимо. Когато обаче се изправим с това лице в лице, нещата започват да се усложняват.

1. Не се правете на герои

По-добре е да оставите настрана своите героични намерения и просто да избягвате всякакъв вид конфронтация. Тези, които се опитват да се разправят с крадци, само ескалират ситуацията и правят крадците още по-буйни. Дори да изглеждат невъоръжени или да е само един, не се опитвайте да копирате Брус Уилис. Крадците може да имат оръжие. 

2. Не правете никакви резки движения

Всяко внезапно движение може да се счита за възможна атака. Доста често крадците вече са напрегнати и вашият неочакван ход може да причини инцидент. Ако трябва да промените позицията си, кажете на крадците какво ще правите предварително, така че това да не ги изненада.

3. Забележете подробностите

Обърнете внимание на крадците. Правете това обаче тайно. Информацията може да помогне на полицията да намери по-бързо престъпниците. Обърнете внимание на тяхната височина, характеристики на тялото, стойка, мирис или дори обувки.

Дори и най-тривиалното нещо може да се окаже решаващо. Освен това запомнете къде са оставили отпечатъците си и не пипайте никакви доказателства.

4. Информирайте ги за всякакви изненади

Кажете на обирджията, ако очаквате някого. Скривайки информация, вие застрашавате живота на други хора, които се оказват на грешното място в неподходящото време.

5. Избягвайте продължителен контакт с очите

Полезно е да запомните всички подробности за крадците. И все пак не гледайте много втренчено към тях. Ще разберат какво правите. По -добре е да погледнете бързо.

Друга причина да нямате продължителен контакт с очите е, че крадците може да си помислят, че не само се опитвате да запомните техните черти, но и да ги идентифицирате.

6. Дайте им каквото поискат

По-голямата част от времето крадците искат пари, така че им ги давайте. Полицейското управление в Ню Уестминстър съветва да се държите хладно и да се избягва борбата с крадец. Не си струва да рискувате живота си заради пари, пръстени или диаманти. Ще си върнете заплатата, но никога няма да можете да си купите нов живот или тяло.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay