Какво да правите, ако вашият домашен любимец се задави

Какво да правите, ако вашият домашен любимец се задави

Те са част от семейството, но малко от нас знаят какво да направят, за да им помогнат при спешни случаи.

Внезапна алергична реакция при нашия домашен любимец например може да подуе гърлото му, докато не го задуши. Или обикновена тапа от бутилка, оставена на пода и по-късно намерена от нашия космат приятел, може да блокира дихателните пътища. Те са нашите лоялни спътници и следователно заслужават най-добрите грижи, ако се случи нещо. Нека бъдем готови да им помогнем.

Как да разберете дали вашият домашен любимец се задавя

Ако кучето или котката ви се задавят, ще забележите някой от следните симптоми. Бързото разпознаване на симптомите ще ви помогне да осъзнаете какво се случва, преди нещата да излязат извън контрол, затова е важно да отделите време да прочетете внимателно това:

Паника

Драскане по устата или търкане в пода

Слюноотделяне

Задух

Кашлица

Затруднено дишане

Синкава муцуна или език

В много случаи трябва да действате бързо и да не чакате да отидете при ветеринар, тъй като това може да коства живота на вашия домашен любимец.

 

Какво да правите, ако вашият домашен любимец се задави

Стъпка 1: Опитайте се да премахнете обекта, блокиращ дихателните пътища на вашия домашен любимец

Уверете се, че вашият домашен любимец е под контрол. Животните, преминаващи през епизод на задушаване, често се отчайват. Поискайте помощ от член на семейството, приятел или съсед, за да подпомогнете правилно вашия домашен любимец.

Издърпайте езика му на една страна и отворете устата му възможно най-широко. Преместете езика, ако той се върне в естественото си положение. Понякога, само като направите това, може да успеете да премахнете обекта, който пречи на дихателните пътища. Ако усетите или видите обекта, можете внимателно да го издърпате с пръсти или клещи.

Какво да правите, ако вашият домашен любимец се задави

Стъпка 2: Ако не можете да премахнете обекта, извършете маневрата на Хаймлих

Ако не можете да намерите обекта или видите, че нещата не се подобряват, пригответе се да извършите маневрата на Хаймлих върху вашия домашен любимец, като се изправите. Тяхната анатомия е различна от тази на хората, но принципът на техниката остава същият. В зависимост от техния размер, той трябва да се изпълнява по различни начини.

Ако вашето куче е малка порода или имате котка, вземете го, като поставите гърба към гърдите си, оставяйки лапите му да висят естествено. Намерете мекото кухо място, което трябва да е под ребрата му, в гръдния му кош. Направете юмрук и поставете кокалчето на палеца си в тази дупка. Натиснете нагоре около три пъти. По този начин животното ще може да изплюе обекта.

Ако обаче вашият домашен любимец е твърде тежък, за да бъде вдигнат, ще трябва да използвате друга техника, но принципът остава същият. Поставете го настрани и коленичете зад него. Направете юмрук и поставете кокалчето на палеца си в кухината на гръдния му кош и силно натиснете навътре и към главата му. Това може да накара животното да изплюе обекта.

Какво да правите, ако вашият домашен любимец се задави

Стъпка 3: Ако горните действия не работят, извършете CPR

Ако вашият домашен любимец припадне или спре да диша, най-добрият вариант може да бъде да започнете да провеждате CPR. Точно както при маневрата на Хаймлих, начинът да се направи ще зависи от размера на животното:

Ако имате котка или малко куче, поставете го настрани, на равна повърхност, изправете врата му и затворете устата му. Поемете дълбоко въздух и издухайте въздуха от устата си в носа му. Използвайте двете си ръце, за да предпазите въздуха от страни. Повторете тази процедура три пъти и след това извършете 100 до 120 компресии на гръдния кош, като натиснете с палец и показалец в областта точно под лакътя на най-близкия до вас лакът. На всеки 30 компресии, духайте в носа му.

Ако кучето ви е много тежко, вместо да правите компресии под крака му, правете ги по корема му, като поставите едната длан на ръката си върху тялото му, а другата върху нея. Дръжте ръцете изправени и натискайте силно.

Ако гърдите му се разширяват, правите го правилно. Повторете, докато успеете да откриете сърдечен ритъм. Можете да поставите пръсти на сгъвката на лапата, за да намерите пулса. Точно както преди, уверете се, че правите спасителни вдишвания на всеки 30 компресии в гърдите.

Какво да правите, ако вашият домашен любимец се задави

Как да предпазите домашния си любимец от задавяне

Макар че е добре да знаете как да действате по време на такава ситуация, най-доброто средство винаги ще бъде превенцията. Обръщането на внимание на някои подробности от ежедневието на вашия домашен любимец може да предотврати появата на такива видове инциденти. Ето няколко препоръки за опазване на вашия домашен любимец:

Уверете се, че храната им няма прекалено големи хапки за устата.

Уверете се, че техните играчки и кокали не се побират изцяло в устата им или имат части, които могат да се отделят и да представляват опасност от задавяне.

Винаги затваряйте капака на боклука.

Съхранявайте на недостъпно място всякакви предмети, които могат да се поберат изцяло в устата му. 

Когато извеждате домашния си любимец на разходка или прекарвате време на открито, дръжте го под око.

Лесно е да намерите малки предмети на улицата или парка. Внимавайте за неща като капачки за бутилки например, които могат да представляват заплаха за безопасността на вашия домашен любимец.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay