Какво е Вълча луна и кога ще можем да я видим?

Какво е Вълча луна и кога ще можем да я видим?

Искате ли да видите изгряването на "Вълчата луна"? Първото пълнолуние за 2023 г. ще настъпи по-късно тази седмица, когато нашият естествен спътник се премести в позиция точно срещу слънцето.

Ще изгрее привечер на изток в петък, 6 януари 2023 г., и ще залезе при изгрев слънце на запад на следващата сутрин, но това не е моментът да го гледате.

Най-доброто време за гледане на "Вълчата луна" зависи от разликата между точния час на залеза и точния час на изгрева на луната. В идеалния случай последното трябва да се случи точно след първото, което създава спектакъла на пълната луна, появяваща се в все още осветено здрачно небе.

Ето всичко, което трябва да знаете за "Вълчата луна" и кога да я видите в пълния ѝ блясък:

Кога?

Луната ще приеме пълната си фаза точно в 23:09 UTC или 0:09 часа българско време, в петък, 6 януари 2023 г. Въпреки това, всичко зависи от локацията, на която се намирате.

Въпреки че януарската луна става пълна в петък, 6 януари 2023 г., тя ще бъде най-подходяща за наблюдение при изгрева на луната на следващата вечер в събота, 7 януари 2023 г. Това е така, защото ще изгрее преди залез слънце в петък, което донякъде разваля спектакъла.

Съботната вечер предлага най-добрата възможност да видите пълната "Вълча луна" да изгрява в здрачното небе, поне от Европа и Северна Америка. В София залезът е в 17:08 GMT, а луната изгрява в 17:14 GMT (пълнолунието е в 0:09 предишната вечер).

Защо се нарича Вълча луна?

Наречена е така, заради виенето на вълци. Други имена за пълнолунието през януари включват "Ледена луна", "Снежна луна" и "Следпразнична луна".

Кога е следващото пълнолуние?

Следващото пълнолуние след "Вълчата луна" е "Снежната луна" на 5 февруари 2023 г.




0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay