Какво значи „високо либидо“?

Какво значи „високо либидо“?

Не се съмняваме, че сте чували хора да подхвърлят термините "силен сексуален нагон" и "слаб сексуален нагон" и вероятно също така сте чували множество твърдения-клишета, че мъжете имат по-висок сексуален нагон от жените. Но какво означава всъщност "високо либидо"? Най-просто казано това е силното желание да имате сексуална активност.

Що се отнася до онзи стереотип, че мъжете винаги са в настроение, а жените никога не са? Не е напълно неоснователно. Но определено не е пълната истина. Изследване за сексуалното желание от 1991 г. установява, че мъжете като цяло изпитват сексуално желание повече от жените. Но… това е било през 1991 г.!

Днес картината се е променила. Няма норми и всеки човек е различен. Либидото ви също се променя ежедневно, така че е по-добре да се справите с промените, отколкото да правите предположения за върховете и спадовете.

Много са факторите, които влияят на нагона. Хормоните са основна част – тестостеронът, който често се смята за "мъжкия хормон", и допаминът, невротрансмитер, който влияе върху усещането за удоволствие. Също така хора, които са по-активни физически, са склонни да имат по-високо либидо, от тези със здравословни проблеми. Либидото дори може да се променя според дните от месеца. Жените изпитват по-висок сексуален нагон около овулацията, когато нивата на хормоните се променят. Междувременно, след като преживеете менопаузата, може да забележите спад в желанието си и отново причината е в промяната на хормоните.

Какво означава да имаш "нормален" сексуален нагон? Какво е нормално, наистина? Нормалното ще бъде различно за всеки индивид. Важно е да намерите какво работи за вас, да сте наясно със себе си и ясно да го заявите на партньора си, ако имате такъв.

Ако сексът започне да превзема живота ви, има причини за безпокойство. Ако ежедневната ви работа бива внезапно прекъсвана от мисли за секс или мастурбиране, това е проблем. Ако пък се случи обратното и чувствате все по-малка мотивация за секс от обикновено, трябва да разберете причините за това.

Възрастта не е фактор. Не съществува връзка между годините и желанието за секс. То има много повече общо с вашето физическо, емоционално и психично здраве, нивата на стрес в ежедневието ви. Не е тайна, че сексът влияя негативно върху секса. Ако преживявате особено тежък период в работата или във връзката си, тялото ви ще отговори на това. Може да не се чувствате особено секси през този период, затова е важно да си почивате и да отделите време за себе си, за да направите каквото ви кара да се чувствате добре. Трябва да се грижите за тялото си, за да имате енергия, увереност и мотивация да се чувствате секси.

Автоимунните заболявания също имат ефект върху либидото. Ендометриозата, например, причинява дисбаланс в хормоните. Работата с гинеколог, който знае правилното лечение за тези състояния, ще бъде от важно значение. Периодът след раждане също води до промяна в хормоните. Състояния като следродилна депресия, съчетани с физически натоварвания, които тялото преживява по време на бременност и раждане, могат силно да повлияят на нагона.

Добавете и антидепресантите, както и някои лекарства за контрол на раждаемостта, лекарства за сърце и високо кръвно. Те също оказват влияние на нагона.

А кои са факторите, каращи ви да изпитвате по-голямо сексуално влечение? Освен ако не почувствате, че желанието ви за секс е толкова голямо, че пречи на ежедневието ви, тогава няма нужда да се тревожите. Хората, които имат силно активен начин на живот и се хранят здравословно, са склонни да имат повече енергия и следователно по-висок нагон. Той може да е просто вашето нормално.

Важно е да говорите с партньора си за това, което копнеете в спалнята, да го насърчите да сподели какво той иска и да се опитате да намерите начин да срещнете желанията си.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

 

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay