Кога и как да въведете твърдите храни в менюто на детето си

Кога и как да въведете твърдите храни в менюто на детето си

Въвеждането на твърда храна в менюто на детето е трудна задача за всички родители. Това е важен етап в живота му, така че е очевидно родителите да бъдат затрупани с въпроси, свързани с храненето на детето и неговите навици. С порастването на бебето изискванията на тялото му за храна се увеличават, които не могат да бъдат удовлетворени от кърмата и адаптираното мляко. 

Поднасянето му на твърда храна, пълна с различни витамини, може да му помогне да порасне здраво и да изгради имунитета си. Освен това може да помогне и за развитието на зъбите и челюстта.

Кога да въведем твърда храна?

Бебетата са готови за твърда храна на възраст от 4 до 6 месеца. Въпреки това, не трябва да им се дават твърди вещества преди 6, тъй като това може да доведе до алергия. Дори въвеждането на твърдо вещество след 8 месеца не е идеален вариант, тъй като може да доведе до недостиг на хранителни вещества при децата.

С коя храна да започнете?

Най-голямо объркване от всички въпроси около захранването е какво да дадете на бебето си. Еднозърнестата бебешка храна да е идеалният вариант за 6-месечната възраст. Можете да му дадете домашна храна или зърнени храни, предлагани на пазара. И двете са добри възможности и са хранителни. От всички зърнени храни най-лесно смилаем е оризът. След 7-8 месеца преминете към по-сложен източник на въглехидрати като пшеницата.

Какво количество да приготвяте?

От решаващо значение е да започнете бавно, когато въвеждате нови храни. Започнете с 1 чаена лъжичка зърнени храни и вижте дали бебето ви я приема. Ако му харесва, увеличете количеството и броя на храненията след 2-3 дни. Ако то не я харесва и прояви симптоми на алергия като повръщане, течни изпражнения, спазми в корема или лошо храносмилане, посетете вашия педиатър.

Как да въведете добър навик на хранене?

Въпросът не е само в това да давате на детето си твърда храна, а и да насърчите добрите му навици от ранна възраст. Може да започнете да правите това, когато бебето навърши 7 до 8 месеца. Можете да му давате пюрета, варени зеленчуци или бебешка храна. В случай, че бебето не проявява интерес към храната, консултирайте се с вашия педиатър.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay