Малко известни легенди за някои от най-известните коледни символи

Потопете се в тайнството на Коледа!

Малко известни легенди за някои от най-известните коледни символи

За всеки един човек Коледа е повод да си пожелае нещо и да поразчита малко на коледното чудо, което да сбъдне мечтите му. Макар и без реални чудеса, магията на Коледа съществува. Тя се проявява в цялата еуфория около украсата на коледното дърво, подаръците, коледните звънчета и трапезата, които създават усещането за нещо мистично.

Навярно мнозина от вас знаят легенди за най-популярните коледни символи. Днес сме ви приготвили историята на седем от тях.

Коледните звънчета
Когато Исус се родил, всички хора поели към Витлеем, за да поднесат дарове на Спасителя в знак на почит. Край пътя стояло малко сляпо момченце, което молело всеки от минувачите да го вземе със себе си, за да може да се докосне до новороденото. Уви, никой не взел под внимание молбите на малчугана. След известно време улиците опустели, тогава момчето чуло слаб камбанен звън. Детето решило, че тези звуци са от животните в обора, в който е роден Исус и започнало да ги следва. Не след дълго момчето се озовало на правилния път.

Смелото птиче
В клоните на имела (вид вечнозелен храст) живеела една много смела птичка. За разлика от другите тя не отлетяла, за да търси по-топли места в началото на зимата. Искала да остане и да дочака раждането на Исус и да отправи към него една много важна молба.

Зимата била мразовита и тежка. Птичето геройски издържало на тежките условия. Най-после настъпило Христовото рождение. Птичката бързо отлетяла при бебето и му прошепнала тихичко в ухото: "Скъпи Исусе, моля те, кажи на вятъра да не събаря листата на имела, за да мога да оставам в гнездото си и да имам сили да дочакам новата пролет". Речено - сторено. Един от ангелите на Исус изпълнил желанието на птичето и дори наредил на вятъра да не събаря плодовете на имела, за да има с какво да се храни животинчето.

Имелът
Пронизваща светлина събудила едно заспало овчарче на поляната. Първоначално то се изплашило и се втурнало да бяга. По пътя обаче чуло песента на ангелите и срещнало тълпи от хора, отиващи в една посока. Любопитното момче попитало къде отиват всички, а те отвърнали, че Божият син се е родил. То забелязало, че всички носят по някакъв дар за бебето, а той бил с празни ръце.

Омърлушено, момчето продължило по пътя си. Не щеш ли, то се уболо на някакви тръни. Погледнало надолу и видяло зелени клонки. Веднага грабнало една от тях и се отправило към бебето. След поднасянето на листата овчарчето видяло, че от силното стискане бодлите на храста разранили малките му ръчички. Капките кръв покапали върху зеления свят и той мигом се превърнал в красив червен плод.

Елхата

Малко известни легенди за някои от най-известните коледни символи

Една легенда разказва, че в Райската градина плодното дърво било смърч. Всъщност това е Дървото на живота, чиито листа изсъхнали и станали на иглички, щом Ева откъснала забранения плод.

Според друга легенда Адам, прогонен от Райската градина, донесъл на земята клонче от дървото на доброто и злото. След време от клончето пораснала елха.

Според трета легенда именно от такова дърво е издялан кръстът, на който е разпънат Христос.

Коледните топки

Малко известни легенди за някои от най-известните коледни символи

Във Витлеем живеел беден уличен художник. Тормозела го мисълта, че нямал какво да подари на бебето Исус, но въпреки това много искал да го види. Решил, че след като няма какво да остави от себе си, може да го позабавлява. Изправен над бебето, той извадил няколко топки и започнал да жонглира. Бебето се развеселило. По този повод всяка година хората украсяват коледните елхи с цветни топки, напомнящи сребърния смях на малкия Исус.

Гирляндите

Малко известни легенди за някои от най-известните коледни символи

Когато ангелите благословили елхата, някой случайно отправил поглед към тавана, където паяци били изплели странни паяжини. Те били толкова фини, че отдалече приличали на сребърни дантели. Тогава малкият Исус махнал с ръка и преобразил паяжините в красиви гирлянди и венци от злато и сребро. Оттогава те украсяват къщите и елхите в дните на празника.

Коледната звезда

Малко известни легенди за някои от най-известните коледни символи

В мексиканско селце живеело момиче на име Алтеа. На Бъдни вечер всички, с изключение на нея, отишли да почетат Исус. Тя била много бедна и нямала какво да занесе. Пред нея обаче се явил един ангел, който ѝ казал : "Имаш прекрасен подарък за Исус – това е твоята обич”. Казал и да откъсне от крайпътните растения и да отиде в църквата, като я уверил, че нейният подарък ще бъде най-красив.

Алтеа изпълнила заръката на ангела. Свела глава в църквата и се помолила. В този момент тайнствена сила превърнала букета, донесен от девойката, в красиви цветя с тъмнозелени листа и алени цветове във формата на звезда. Така цветето станало символ на празника.

Ако тази статия ви е харесала, станете част от страницата на Jenite.bg във Facebook!

7 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay