Мама и бебе - заедно в кърменето

Проблемите са по-малко от ползите и за двете страни

Мама и бебе - заедно в кърменето

От 5 години съм консултант по кърмене. Доброволен! За мъжа ми това, което върша, определено е странно, но ме разбира. А аз си харесвам хобито. Виждам живота от най-добрата му страна – току-що появен, понякога с пъпчици и леко белеща се кожа, ухаещ на кладенец с мед и мляко, и още нещо. Всеки път, като разказвам какво върша, си завиждам.

"Какво толкова?", ще си помислят онези от вас, които още не са имали бебе, или не са кърмили. Изобщо не бих могла да им отговоря.

Защото тази магия на свързването, блясъците в двата чифта очи, взиращи се от двете страни на гърдата, усмивките с мляко в ъгълчетата на устните. Това може само да бъде усетено. В никакъв случай разказано и още по-малко случващо се насила.

И така, след лиричното отклонение, да погледнем нещата реално. Към днешна дата все повече проучвания показват, че кърменето е избор на жените с висока интелигентност и завършено висше образование. Не, защото трябва да си нобелов лауреат, за да пускаш мляко, а защото от естествено хранене напоследък кърменето се превръща в съзнателен акт на даване на идеален старт в живота на детето. Така твърдят проучванията.

За съжаление обаче България не може да се похвали с висок процент на кърмени бебета, особено след третия месец от раждането. За това си има причини и те се коренят основно в тотално различното мнение на медицинските специалисти по въпроса. Всички са "
за" кърменето, но липсват реално работещи механизми за добрия му старт още в родилните отделения. В част от болниците майките и бебетата все още са разделени по време на престоя там, а това оказва много сериозно влияние за изграждането на началната връзка помежду им (т.нар. бондинг) и за установяването на добра лактация.

Когато се приберат у дома, майките, особено с първо дете, имат десетки други задачи и проблеми, с които трябва да се справят. А млеката за кърмачета и шишетата са толкова достъпни на пазара, че кърменето много бързо може да бъде изтласкано на заден план. Още повече, ако е съпроводено с често срещаните в началото болки от разранени зърна, препълване на гърдите, плачещо и изглеждащо гладно бебе.

А всичко това се оправя само с едно посещение от консултант. Е, понякога може да е нужно и повече от едно, но важното е, че има решение. Майките, които ни се обаждат на нас, "Подкрепа за кърмене" (тел. 0896 418488), разбират за нас от интернет, лекции, или други майки, на които сме помогнали. А сега ще се спра на два от най-често срещаните проблеми и идеи за решението им.

Разранени зърна – рагади

Един много често срещан проблем. За да го избегнете, не е нужно да подготвяте гърдите си с кремове, или обтриване с груби тъкани (често препоръчвано от акушер-гинеколозите). Обтриването на зърната и директното им дразнене може да доведе до преждевременни контракции и е категорично отречено като опасно и неефективно за подготовка на гърдите. Не си мислете, че природата не се е погрижила за това. Малките пъпчици, които се намират по ареолите (жлези на Монтгомъри) произвеждат секрет, който омазнява ареолата и я прави еластична. От вас се иска само да не миете прекалено често гърдите, особено със сапун.

Рагадите се предотвратяват единствено и само с добро поставяне на бебето на гърда. Устните му трябва да са обърнати навън (като устичка на рибка) и да е поело достатъчно голяма част от ареолата. При кърмене не бива да се усеща болка. Има ли я,
то нещо не е наред.

За лечение на вече възникнали рани е добре да използвате крем на ланолинова основа, като намазвате плътен слой от него върху зърното и ареолата. Кърмата също е добро средство, като след сукане може да оставите гърдите свободни, докато млякото и слюнката по тях засъхнат, а след това да ги намажете с ланолиновия крем.


Препълнени гърди

Положителният ефект от прилива на мляко е уголемяването на гърдите. Всъщност е възможно чашката на сутиена ви да нарасне с 2 размера! За съжаление точно в този момент козметичният ефект от това надали ви интересува. А състоянието е свързано с болка. Обикновено това, което ще получите като съвет, е "цедете до край". Но за съжаление е невъзможно. Не за друго, а защото "край” не съществува - в гърдите винаги се произвежда мляко. Най-важното при такъв проблем е бебето да суче. Няма по-добра помпа от него.

Биха могли да ви помогнат топли компреси преди кърмене и компреси със студени зелеви листа след. Зелевият лист се начуква, за да пусне сок, и с него се увива гърдата, като ареолата и зърното се оставят свободни. Без консултация обаче не рискувайте да използвате зелевите компреси повече от 24 часа, защото зелевият сок, освен че има успокояващо действие, намалява количеството на млякото. Затова първо се постарайте да омекотите ареолите, за да може бебето да засуче, а зелето използвайте само в краен случай.

И още нещо – кърменето не е асоциална дейност. Ако приятелката ви се прибира вкъщи, за да накърми бебето, опитайте се да не следвате нейния пример. Винаги казвам на майките, че кърменето е за мързеливци. Не бъркаш смеси, не стерилизираш, не носиш води, прахове и т.н. Носиш само себе си, с подходящо за повдигане и подаване на гърдата облекло. Ако се притеснявате, купете си слинг. Или си ушийте такъв. Хем на мъничето ще му е супер удобно, хем си осигуряавате абсолютна дискретност на процеса.

А най-важното е все пак кърменето да ви носи удоволствие. И да не забравяте девиза на Мечо Пух:"Колкото повече, толкова повече!". Това важи за производството на мляко – гърдите правят повече мляко, когато се изпразват често и ефективно, но важи и за продължителността на кърменето. Моите деца бяха кърмачета съответно 2 г. и 2 м. и 2 г. и 4 м. И ако това ви се струва много – намалете го наполовина, а после ще решите сами.

152 4
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



4
Не е посочен 10.10.2011|10:46
Чудесна статия. Все така да пишете. Виждам, че темата на месеца е семейство, това ще ме привлече да влизам тук по-често.
3
Не е посочен 09.10.2011|23:37
Moeto mom4e e ve4e na 2 god. i 6 meseca i produljavame s karmeneto,razbira se mnogo po rqdko na den!:)ne sme opitvali i nie adaptirano mlqko nikoga,vapreki 4e sam rodila sekcio.
2
Не е посочен 09.10.2011|21:03
Моето дете е на 11 месеца и се гордея с факта,че не е опитвала дори сухо мляко!
1
Не е посочен 09.10.2011|21:01
Моята принцеса е на 11 месеца и още я кърмя.Като изключим факта ,че като е гладна ме съблича дори на улицата много се радвам ,че никога не е вкусвала дори адаптирано мляко!!
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay