Морето ни прави по-щастливи! Учените го доказаха

Морето ни прави по-щастливи! Учените го доказаха

"Ходи ми се на море", "Нуждая се от почивка на морето"- колко често чуваме тези фрази от хора, които са изморени от работа и домашни задължения? Да, доста често. Вероятно и вие самите казвате тези неща често. Проучванията показват, че да бъдем край морето не само ни кара да се чувстваме спокойни, но и променя химията на нашето тяло. 

Морето е било лекарство за десетки поколения

Човешките същества са успели да разберат здравословното въздействие на морето от десетилетия. През 18-ти век лекари като Уилям Бюкан насърчават къпането в морето, тъй като се смята, че има ползи за здравето. Специални морски болници били създадени за извършване на тези практики. Днес можем да кажем, че те са били на прав път, тъй като е установено, че ефектът, който морето има върху хората, е огромен.

Морето помага на тялото ни да се насити с кислород и ни помага да се отпуснем

Морето ни прави по-щастливи! Учените го доказаха

Един от ефектите беше открит от екип от учени, които се заеха да проучат връзката между морето и здравето в проект, наречен BlueHealth. Учените открили, че звуците на морето стимулират участък от мозъка, наречен префронтален кортекс, който е областта, отговорна за нашите емоции и лична рефлексия, и осъзнали, че звуците на морето разширяват и подобряват самосъзнанието и емоционалното благополучие.

Океанските вълни също играят роля в нашето благосъстояние, колкото и нереално да изглежда. Според изследвания, когато сме на плажа, тялото ни абсорбира отрицателните йони, които се освобождават от океанските вълни. Това насърчава нашето тяло да абсорбира повече кислород и да регулира нивата на серотонин, вещество, което контролира безпокойството. Това води до усещане за спокойствие, което е подобно на това, което бихте почувствали след йога.

Звуците на океана помагат за намаляване на стреса.Специалистите казват, че излъчваният от морето шум намалява нивата на кортизол, хормона на стреса и предава спокойствие. Дори са предположили, че това ни напомня за звука на сърцето на нашите майки, когато сме били в утробата, което би имало емоционално въздействие, свързано с чувството за защита и сигурност.

Морето ни прави по-щастливи! Учените го доказаха

Повърхността на морето ни кара да се чувстваме в безопасност

"Когато погледнем към морето, или когато сме на брега, ние сме в предсказуема, стабилна среда", казва неврологът Майкъл Мерзенич. Той обяснява, че се чувстваме в безопасност, когато сме на места, свободни от заплахи като диви животни в джунглата или престъпници в голям град, а повърхността на морето, която се губи на хоризонта по плосък и постоянен начин, предава на мозъка ни чувство за стабилност и сигурност.

Ако отидете в морето в слънчев ден, ще получите и химически тласък на щастието

Едно проучване установи, че когато слънчевите лъчи са на плажа, топлината влияе на нашата ендокринна система, която е отговорна за освобождаването на ендорфини (същите химикали, които ви карат да се чувствате щастливи всеки път, когато се наслаждавате на шоколада). Въпреки това, винаги трябва да бъдете внимателни: не забравяйте да използвате слънцезащитен крем и да останете хидратирани.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

 

119 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay