Най-добрите отговори на най-често задаваните въпроси от децата

Ето как да им отговаряте

Най-добрите отговори на най-често задаваните въпроси от децата

Децата ни виждат света по различен начин. Нищо не може да избегне вниманието им и любопитството им няма граници. Те постоянно задават въпроси и искат отговор на момента. Но често детските въпроси ни затрудняват и то много. Ще ви споделим най-често задаваните от децата въпроси и техните отговори, за да бъдете подготвени следващия път.

1. Защо водата кипва?

Когато водата се нагрява, молекулите й започват да се движат. Тъй като това движение се усилва, разстоянието между молекулите става все по-голямо. И накрая, идва момент, когато връзките между молекулите стават твърде слаби. Молекулите се разпръскват и стават водни пари. Този процес се нарича "изпарение".

2. Какво държи самолетите във въздуха?

Какво задържа огромен самолет във въздуха? Силата на работа тук се нарича "повдигане". Повдигането се генерира, когато въздухът преминава над и под крилото на самолета едновременно. Тъй като въздухът се движи по-бързо над върха на крилото, той упражнява по-малко налягане там. В същото време плътният въздух под крилата избутва равнината нагоре. Колкото по-висока е скоростта, с която се движи равнината, толкова по-силно е повдигането.

3. Защо снегът е бял?

Ако се разглеждат отделно, всяка снежинка е безцветна и прозрачна. Тогава защо снегът е бял? Отговорът е, че когато снежинките образуват голяма маса, те отразяват слънчевата светлина. Отразената светлина е бяла, защото слънцето също е бяло.

4. Защо човешката коса не може да бъде естествено синя?

Човешката коса съдържа пигменти, които я правят черна, кафява, руса или червена. Косата ни също съдържа малки въздушни балончета. Комбинациите от пигменти и броят на въздушните мехурчета, които се намират в косата, определят цвета. Пигментите, които се намират в нашите коси, не могат да доведат до син или зелен цвят, когато се комбинират.

5. Защо астронавтите се носят в космоса?

Противно на това, което много хора мислят, астронавтите на борда на Международната космическа станция не са свободни от гравитацията. Тежестта на Земята засяга всички обекти в орбита. Що се отнася до ефекта на безтегловност - той е налице, защото станцията и нейните жители действително падат към повърхността на Земята с 7.9 km / s (4.9 mi / s)! Но високата надморска височина, в която се намира станцията, прави това падане вечно. Сякаш орбитиращият обект продължава да не докосва повърхността на нашата планета и вместо това лети над Земята. Представете си кабината на асансьора, падаща от най-горния етаж на небостъргач. Лице, което е вътре в тази кабина, ще преживее временно безтегловност. Астронавтите на орбита изпитват точно същото нещо, но непрекъснато.

6. Защо небето е синьо?

Тъй като слънчевите лъчи навлизат в атмосферата на планетата, те се разпръскват и пречупват. Първоначално бялата слънчева светлина се разделя на 7 цвята на дъгата. Тъй като синьото е разпръснато повече от другите цветове, то доминира. Но небето никога не е идеално синьо поради наличието на други цветове в спектъра.

7. Какво причинява мъглата?

Мъглата се състои от хиляди мънички водни капчици или ледени кристали, висящи във въздуха точно над земята. Тя се формира, когато въздухът е студен и земята е топла или обратното. И в двата случая се появява дебел, подобен на обвивка облак от водни пари или ледени частици и се разпространява по повърхността.

8. Защо водата не гори?

Водата се образува в резултат на химична реакция, при която водородът се окислява от кислород и се получава топлина. Тъй като вече е отстъпила топлината си, водата е неспособна да гори при естествени условия.

9. Защо часовниците се въртят по часовниковата стрелка?

Преди да бъдат измислени механичните часовници, хората използват слънчеви часовници, за да разбират колко е часа. Слънчевите часовници се появяват за пръв път в Северното полукълбо, където движението на слънцето кара сенките да се движат от ляво на дясно. По-късно в историята на механичните часовници те наследяват това движение от слънчевите.

10. Защо колелото е кръгло?

Кръглата форма е идеална за търкаляне по равни повърхности. Тъй като всички точки на колелото са еднакво отдалечени от оста си, оста остава на същата височина над земята и автомобилът не се движи нагоре и надолу, докато се движи по пътя.

11. Защо носим бельо?

Освен увереността, която ни дава бельото, то също така предпазва интимните ни части от инфекции и наранявания. Хигиената е основната причина да носим бельо. В миналото дрехите са били много скъпи и хората не са можели да ги сменят често.


Станете част от Jenite.bg във Facebook!

3 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay