Нива на интимност, които всеки трябва да овладее

Нива на интимност, които всеки трябва да овладее

Оксфордският речник на английския език определя думата "интимност" като "състояние на близки лични отношения с някого". С други думи, близостта между хората в личните взаимоотношения е това, което може да се нарече "интимност". Това е нещо, което се изгражда с течение на времето, докато се свързвате с някого, пораствате, за да се грижите един за друг и се чувствате все по-комфортно по време на вашето време заедно. Освен това интимността може да включва физическа или емоционална близост или комби

Чували ли сте обаче, че има нива на интимност? Ето кои са те:

Клише комуникация

В тази част от връзката темите за разговор се придържат към повърхностното ниво. Включва въпроси като "как си" или "какво прави днес". На това ниво комуникацията не надхвърля тези параметри.

Съобщаване на факти

Това ниво включва комуникация за факти, включително теми като новините от деня, времето и т.н. Тук повечето взаимоотношения се въртят между тези две начални нива поради страха от третото ниво на интимност.

Даване на мнение

Това е, когато нещата започват да се превръщат във взаимоотношения. Тук хората споделят честното си мнение за различни неща помежду си. Откровеността изисква доверие и уязвимост и ние трябва да разберем и приемем разликите между нас.

Споделяне на надежди и мечти

Това ниво включва да се чувстваме комфортно да споделяме нашите надежди и мечти помежду си. Също така на това ниво започваме да споделяме мечтите си с половинката си и да ги изграждаме заедно.

Чувства

Това е, когато споделяме чувствата си един към друг. Тук е важно да можете да идентифицирате собственото си чувство, като същевременно давате свободата на другия човек да сподели своите.

Мисли, страхове и неуспехи

На това ниво ни е удобно да споделяме някои от най-тъмните части на нашата личност. Тъй като много от нас имат мисли, които не искаме да споделяме с никого, това ниво изисква дълбоко доверие.

Нужди

Това е най-високото ниво на интимност – споделянето на физически, психически и емоционални нужди. Тук двама души могат да седнат и да споделят какви са техните нужди помежду си без да се тревожат от мнението на другия.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay