Няколко неща, които могат да спасят живота ви един ден

Няколко неща, които могат да спасят живота ви един ден

Много от нараняванията и дори смъртта биха могли да бъдат избегнати, ако хората знаят как да постъпят правилно в критични ситуации. Понякога знанието на прост факт може да увеличи шансовете ви за оцеляване или да ви помогне да спасите живота на някого. 

1. Среща с агресивна мечка

Разбира се, най-добре е да избягвате мечките в дивата природа, но ако се случи да срещнете мечка, трябва да знаете, че най-слабото умение на това животно е нейната маневреност. Мечките вървят много бързо и пълзят много добре - но бързото движение около предмет като кола или дърво е много по-трудно за тях. Рано или късно, животното ще се откаже да се опитва да ви хване, виждайки, че тази интелигентна храна (вие) не си струва енергията.

Но не се паникьосвайте, преди мечката да започне да действа агресивно. Ако само ви гледа, стойте на място. Има шанс дори да не разбере кой сте и какво ще направите. Ако започне бавно да върви към вас, вървете бавно назад. Мечките рядко атакуват хората.

2. Миризма на риба или урина у дома без видима причина

Ако не можете да откриете източника на миризмата, вероятно са топящи се електрически проводници. Тази ситуация може да доведе до пожар или дори до експлозия. Най-добрият вариант е да се прекъсне електричеството, докато причината не бъде ясно открита.

3. Мъртво течение
Ако случайно се окажете в мъртво течение, е напълно безполезно да плувате срещу него до брега - ще губите енергията си. Опитайте се да плувате паралелно на брега, докато излезете от течението. 
4. Аспирин по време на инфаркт
Само едно хапче аспирин може сериозно да подобри начина, по който се чувствате. Човекът, който има инфаркт, трябва веднага да легне и да сложи нещо под главата си или да седне и след това да вземе хапчето. За да действа по-бързо, трябва хапчето да бъде сдъвчено. 

5. Диагностициране на топлинен удар
Най-очевидните симптоми на топлинен удар са замаяност и гадене, но могат да се появят и по други причини. За да знаете със сигурност, трябва да ядете нещо сладко, като бонбони. Ако вкусът изглежда неприятен, това е топлинен удар. 
6. Просто начин да върнете човек в съзнание
Ако наистина трябва да върнете някого в съзнание, трябва да го сложите да легне по гръб и да притиснете коленете до гърдите му. Това ще направи притока на кръв към мозъка по-лесен и човекът ще се събуди. Но първо, уверете се, че човекът няма наранявания на краката или тялото, в противен случай ситуацията може да се влоши.
7. Помощ в случай на ухапване от отровна змия
За разлика от някои популярни погрешни схващания, не трябва да изсмуквате отровата, да слагате лед, да слагате превръзки или да изгаряте раната. Преди лекарите да пристигнат, пострадалият трябва да пие много вода и да вземе антихистамин. Областта около ухапването не трябва да се докосва, защото в противен случай отровата ще се разпространи по-бързо по тялото.
8. Спасяване на удавник
Ако сте спасили човек от удавяне, като сте го извадили от водата, това не означава, че сте си свършили работата. Трябва да го заведете в болница, защото ако има някаква останала вода в дробовете, може да умре до няколко дни. 
9. Как да счупите стъклото на колата в случай на катастрофа
Ако сте в ситуация, в която можете да излезете сами от колата, но вратите са блокирани, трябва да счупите стъклото. За тази цел не трябва да удряте стъклото в средата, а по краищата. 
10. Пожар заради бутилка с вода
Това може да звучи странно, но ако прякото слънце попадне върху бутилката, то наистина може да предизвика пожар. Бутилката играе ролята на леща и ще концентрира топлината на едно място. Така че най-добре е тези бутилки да се държат далеч от прозорците и никога да не ги оставят в кола.
Станете част от Jenite.bg във Facebook!

5 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay