Разглезвате ли бебето си?

Разглезвате ли бебето си?

През първите 12 месеца от живота на нашето дете със съпруга ми сме се карали повече пъти, отколкото за 12-те години съвместен живот. Причината? Дали някой от нас правеше нещо, което да разглези бебето. От специалисти разбрах, че е нормално младите родители да се тревожат от всичко, което правят – хранене, успокояване, сън, защото смятат, че вкарването на лош модел в началото на живота му ще му навреди в дългосрочен план. Но през първата година от живота му не можете да разглезите бебе, като отговаряте на неговите нужди. И все пак, ако неволно поощрявате определено поведение, докато детето ви е малко, по-късно може да си създадете проблеми.

Вдигане на бебето веднага, след като е заплакало – правете това както през деня, така и през нощта през първите три месеца. Може да се страхувате, че бързата ви реакция ще го накара да стане нетърпеливо и да свикне с вас, но да бъдете отзивчив родител е от съществено значение за него в момента. То трябва да се чувства в сигурни ръце и вие се грижите за това. Така създавате доверие по между си. След трите месеца може да изчаквате няколко минути, за да видите дали то ще се успокои само, пеенето може да помогне. До деветия месец то ще започне да разпознава, че получава внимание, когато плаче, затова се опитайте да определите дали то наистина се нуждае от вашата помощ или просто търси утеха. За да насърчите спокойния сън в самостоятелно легло, опитайте просто да му махнете с ръка или да говорите тихо, вместо веднага да го грабнете в обятията си.

Използването на биберон – биберонът може да е част от рутината на детето, но не трябва да му го тикате в устата всеки път, когато заплаче. Трябва да определите нуждата му, която стои в основата на неговото неразположение. Ако е гладно, трябва да яде, а не да смуче биберон. Щом навърши девет месеца, опитайте детето да се успокоява само.

Да го люлеете, за да заспи – вариантът е идеален през първите три месеца, когато то не може да се самоуспокоява, но между три и шест месеца трябва да намалите люлеенето. Бебето трябва да развива умението да заспива само.

Да му позволите ли да си играе с вашите вещи – най-добре ще бъде да сложите настрани електроника, ключове, бижута и всичко останало, което не искате детето да използва като играчка. Ако то е нетърпеливо да смуче дистанционното, не му го вземайте веднага. Извадете първо батериите. Това е фалшиво учене. Детето няма да знае дали то има батерии или не, така че помисли, че може да играе с него, когато си поиска. Искате то да изследва средата си? Тогава всичко до което може да се докосне, трябва да са предмети, с които му е позволено да си играе. То няма да разбере с какво може и с какво не може да се играе, докато не започне да говори.

Даването на хапка от вашето ястие – тук говорим за по-големите деца. Не е проблем да дадете на детето си да опита от вашата храна, стига тя да е здравословна и да е безопасна, мек плод или кисело мляко например. Съвсем естествено е вашето дете да иска това, което се яде пред него, но внимавайте да не насърчавате лоши навици у него.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay