Секси на 10

Криворазбрани мечти и такива игри в живота на малките момичета

Когато си на 10, обожаваш да играеш на принцеси с приятелките ти. Обличаш роклите на мама и вкарваш малките си крачета в големите ѝ обувки на висок ток. Дори тогава изглежда още по-висок, защото е по-голям от ръчичката ти. Когато си на 10 играеш тази игра с удоволствие, но след това се завръщаш към своята реалност, прегръщаш родителите си и гледате филми заедно. След време имагинерната слава, която придават лъскавите дрехи, ти омръзва и започваш да търсиш нови и различни игри, в които показваш своите качества. Винаги са нужни качества, различни от лъскавия външен вид. И сякаш още от малки го знаем.

Днес съществува и един доста по-тъжен от този сценарий. В него децата също са на 10 и носят красиви, лъскави рокли. И те обуват обувки на висок ток, но разликата е там, че техният номер съответства на размера на крачетата им. Те също си слагат малко розов руж и червено червило, мислейки си, че изглеждат като едни истински принцеси. Но както казах, този сценарий е доста различен. В него тези деца получават съответната сума, за да играят на тази игра. С парите обаче, вървят и други бонуси. Бляскава слава, непрестанен, дори задушаващ интерес от страна на медиите и обществото, редица задължения и отговорности. Короната е тежка, а тежестта ѝ със сигурност непосилна за едно малко момиче, попаднало в света на модата.

Някъде между красивите модели, новите тенденции и модните критици, се раждат и нови разбирания, различни от обществените. В своето начало модата търсеше естествени красавици с нормални килограми. След тях се появиха анорексично слабите момичета по модните канали, които се борят с изяждането на по една ябълка бекстейдж и изглеждат бледи и отпаднали. Наскоро и дамите с размер плюс започнаха да се разхождат по подиумите. Дотук окей. Но модата търси по-големи сензации. Стряскащи и неприемливи. Тя издирва нови герои с различни черти или качества, а медиите копнеят да ги поставят на пиедестал и да създадат техния образ пред обществото.

Сигурно помните случая с френската марка Jours Après Lune и рекламната ѝ кампания с неприемливи снимки на 10-годишната Thylane Lena-Rose Blondeau, за която ви бяхме разказали. След като момичето застана пред обектива, името ѝ породи скандали и възмущение сред обществото. Тогава се замислих какво, за Бога, си мислят родителите на тази девойка. С цел да защити дъщеря си от укорителните коментари на разяреното общество, майката на Thylane изтри нейния профил във
Facebook и блога ѝ в Tumblr. Тя остави съобщение, гласящо че дъщеря ѝ не е наясно с целия шум около себе си и с факта, че името ѝ се е превърнало в нарицателно за скандалната модата. Крехкото малко създание си няма и на идея, че е световноизвестна, а външният ѝ вид печели завидни печалби на модната къща. За нея това са просто приказни тоалети, а тя е една истинска малка принцеса. Всичко е игра.

И докато тя все още играе, други тинейджъри също оставят своя отпечатък в историята на скандалната мода. Когато е на 13, актрисата Дакота Фанинг позира за кампанията на Marc Jacobs, а днес нейната сестра Ел Фанинг следва примера на кака си. Тя е новото лице на есенната кампания на
Jacobs, и също е на 13. Фаталната възраст, в която момичетата се държат и изглеждат фатално, или поне модата ги съветва така.

Maddison Gabriel започва своята кариера като модел на 12. Тя се движи и позира като истинска знаменитост, смятат критиците. Тя мисли, че "Възрастта не е от значение, когато можеш да си свършиш работата. Аз мога да се побера в дрехи за жени, значи мога да ги представям и да бъда модел." Тя може и да умее да се разхожда уверено с 10-сантиметрови обувки, но дали е способна да устои на коварния лъскав живот, пълен с наркотици, секс и алкохол.

Модната индустрия е звяр, който поглъща чистото детство и искрените невинни очи. Тя толерира сексуалността, а онези, които придърпва към себе си, превъзпитава в бляскави и неотразими. Или поне така изглежда в техните очи.

533 293
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



8
Не е посочен 14.04.2012|18:28
Писна ми от некомпетентни хора! В модната индустрия се търсят все по-млади и по-млади модели. 13-14 годишни се разхождат по модните подиуми. От Вог са решили да осмеят това и затова са снимали Тилен Блондо. Целта е било да се покаже играта на децата на възрастни и същевременно да се осмее факта за крехката възраст на моделите. Но всичко е било грешно разбрано от широката публика и снимките се изопачиха. На автора казвам следното: Информирай се напълно относно това, което пишеш. Поне научи името на детето!
7
Не е посочен 11.01.2012|23:42
Красотата на децата се крие именно в тяхната невинността и чистота,а не в прическата,грима или облеклото. Комерсиалните изяви са начин техните родители да припечелят допълнителни доходи на техен гръб.В днешния забързан начин на живот, изпълнен с динамика и напрежение, тинейджърите са принудени да порастват преждевременно. Голяма част от тях започват да работят на 16 г. Защо някои родители намаляват тази граница до невръстната 7,8 или 10 годишна възрсат? Нека децата не изпълняват болните амбиции на родителите си и да ги оставим да изживеят детството си пълноценно!
6
Не е посочен 18.12.2011|16:40
Не мога никога да забравя онзи единствен ден в който се по4увствах предадена от майка и ба6та!!!! ХАХАХАХА! Бях на 6 г. и ме бяха накарали да позирам на едно ревиу за детска мода... Бях обидена 4е ме задължаваха да се покажа пред толкова много хора с такава грозна рокля! Кре6тях от срам когато публиката ми се смее6е на навъсената ми изява! От тогава, ненавиждам публиката и орказвах или не се появявах на спетаклите по балет...балета бе6е лябовта ми по късно :)
5
Не е посочен 18.12.2011|15:57
В такъв случай да спрем да им четем приказки за принцеси ли, какво??!
4
Не е посочен 05.10.2011|10:11
това не го ли писахте вече ???
3
Не е посочен 29.09.2011|12:29
Майките подхлъзват момиченцата още на възраст 3-4 години към детските конкурси за "красота" или по-добре за някоя TV реклама, в краен случай фото сесии за каталози на дрехи. Изгарят от желание детето им да е показано в ПОНЕ едно списание (дори и да не е на корицата)... Метафорично казано, може би някои майки се опитват да хванат "последния влак", защото съзнават че малката им принцеса ще се превърне в обикновена "патка" и нейното място по кориците ще бъде заето от грозните патенца които са станали лебеди...
2
Не е посочен 29.09.2011|10:05
И се чудим после защо педофилията е толкова често срещано извращение?
1
Не е посочен 29.09.2011|09:50
Децата са очарователни, защото са естествени. Тези снимки, които показвате не за първи път са наистина стряскащи, не защото момиченцата не са хубави, а защото са прекалено намацани и облечени провокативно. Много е грозно, всички тези родители трябва да се засрамят!
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay