Соларните хора

Възможно ли е да живееш на фотосинтеза?

Соларните хора

Знаем, че без слънчева енергия, животът на земята е невъзможен. Растенията я усвояват като хранително вещество, тях пък ги усвояват животните, а ние слагаме и двете на трапезата си. Хранителна верига, която не може, а и не бива да бъде променяна.

Не всички са съгласни, обаче. Има хора, които смятат, че приемането на слънчевата енергия в най-чистия й вид, директно от слънцето и в определени часове, изцяло ще премахне нуждата на човека от храна.

Наричат себе си "слънцеяди". Твърдят, че не се хранят, а ако го правят - то е в ограничени количества.

Всичко тръгва от австралийска писателка, чийто псевдоним е Джасмухин (в превод името й означава аромат). Тя е основателка на религията "Бретариниазъм", която призовава към балансирано хранене, при което храната се извлича от въздуха. Според Джасмухин философията й се основава на поста, практикуван от тибетските монаси. Тя казва, че "с помощта на този вид хранене ние се освобождаваме от основния си първобитен страх, че ако не ядем, ще умрем". Писателката е начело на организацията "Движение на пробудилото се общество на доброто".

Джасмухин е убедена, че слънцеядството е средството, с което ще се избавим от световния глад. Същото проповядват привържениците й в създадената от нея "Академия за космически интернет". Писателката не се храни в общоприетия смисъл от 1993 г., а 20 години преди това е била вегетарианка.

Според соларните хора, слънцето се яде чрез наблюдение. Няколко минути сутрин, по време на изгрева и няколко минути вечер, преди залез, са напълно достатъчни да осигурят на организма необходимата му енергия. Така поне казват тези, които са преминали на фотосинтеза. Излишно е да се споменава колко вредни могат да бъдат лъчите за човешкото око и че изгарянето на най-горния слой на роговицата е сред най-срещаните "слънчеви" заболявания. Не и за последователите на Sun gazing*.

Макар че движението е отдавна познато в чужбина, при нас навлиза едва преди няколко години. Таксиметровият шофьор Иван Стойчев разказва пред в-к "Република", че не се е хранил от 15 юли 2009 година. Той твърди, че получава енергия само и единствено от слънцето. Ненавижда храната и я смята за най-голямата зависимост, която все още не можем да го осъзнаем. Убеден е, че знанието е достъпно единствено за хора, чието "трето око" е отворено.

Научно е доказано обаче, че човешкият организъм се нуждае от хранителни вещества като въглехидрати, протеини, витамини, минерали и редица други полезни елементи, които си доставя от, забележете, храната. Системната липса на някой от тези жизненоважни елементи води до здравословни проблеми. Цялостната липса - до смърт. Друг доказан факт е, че без вода човек може да преживее между 2 и 10 дни, а без храна - от 30 до 40 дни, при условие, че е физически здрав**.

Всеки има право да живее по свои правила. Но в момента, в който наложи мнението си на някого и този някой пострада от това, първият носи отговорност. Свидетели сме на редица учения, граничещи с плашещ екстремизъм. Тази бленувана връзка с природата не е ли всъщност бягане от нея и законите й?

 

*Sun gazing - наблюдаване на слъцето (англ.)


** По данни на www.survivaltopics.com

30 2
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay