Страховете на бременната жена

Кои са те? Как да се справим? Една изключително откровена и позитивна статия от Вера Тюлева

Страховете на бременната жена

Невeднъж сме давали трибуна на наши читатели, за да могат да изразят възгледите си по важни за тях и за нас проблеми. Днес в редакцията на Jenite.bg се получи една особено задълбочена, откровена и позитивна статия, която бързаме да споделим с вас. Благодарим на авторката Вера Тюлева за труда и прекрасните съвети!

Страхът несъмнено е сред най-често срещаните чувства у всички нас. Той донякъде е полезен, защото в определени ситуации ни предпазва, но със сигурност вредното му влияние е по-голямо. Страхът ни кара да губим увереност, да се притесняваме и по този начин става трудно да се отпуснем, да бъдем себе си и да правим нещата по най-добрия начин. Както когато сме спокойни.

Що се отнася до бременните жени, то при тях страхът преобладава в бурята от чувства и това е абсолютно нормално. Промените, които предстоят след появата на онова прекрасно малко същество, несъмнено са огромни. Но единствено от вас и вашия партньор зависи как ще приемете и преодолеете трудностите, които неизбежно ще съпътстват хубавите моменти.

Кои са най-честите страхове, които карат бъдещите майки да се чувстват несигурни и как ще е по-лесно да се преодолеят?

1. Страхът от влошаване на отношенията с партьора след раждането
Това притеснение е донякъде основателно, тъй като проблемите с прекомерната умора, недоспиването и липсата на достатъчно свободно време за другия голям човек често водят до конфликти. А в даден момент те могат да прераснат в отчуждение.

Страховете на бременната женаЗащо става така? При почти всяка жена промяната след раждането на дете е голяма. Майката рязко изменя и мисленето си, и начина си на живот. Трансформацията е неизбежна и колкото и да се стараете да я избегнете, тя се случва - при някои по-осезаемо, при други не толкова. 

Как този факт се отразява на мъжа до вас? Замислете се за една нормална житейска ситуация. Запознавате се с човек, когото харесвате, който ви кара да се чувствате добре, с държанието си показва колко специална сте вие за него и това ви кара да бъдете безумно щастлива и да му отвръщате със същото.

Връзката ви върви добре, започвате да правите планове за бъдещето и се налага за общото благо, мъжът да започне нова работа, която ще му отнема повече време, но за сметка на това ще подобри жизнения ви стандарт. Тогава нещата малко се променят. Времето, което той отделя за вас, е в пъти по-малко. Винаги е уморен и това ви кара да се чувствате различно, по-малко обгрижвана и желана. Може би усещате, че неговите чувства към вас не са се променили, но действията и емоциите, които в началото са ви карали да се чувствате като на седмото небе, вече ги няма. Резултатът често е отчуждаване и промяна в отношенията.

Е, по същият начин стоят нещата и с промяната на жените след появата на бебето. Само че трябва да отбележим, че като цяло ние сме по-силни психически и устойчивостта ни в трудни моменти е по-голяма. На мъжете им е по-трудно да се справят в подобни ситуации. Затова е необходимо, колкото и да ви е трудно и дори да ви се струва несправедливо срямо собствената ви личност, да направите всичко по силите си, за да накарате мъжа до вас да се чувства специален. Може един път седмично да отделяте по два часа, но нека те да са само за него... и без приказки за бебето! През останалото време достатъчно ще говорите на тази тема.

Много важно е също така таткото и бебето да прекарват достатъчно време заедно и то да бъде пълноценно. Необходимо е да имат близък контакт. Само по този начин ще се прояви привързаността, която бързо, бързо ще размекне таткото и ще промени из основи неговото мислене. Той трябва да усети, че получава любов не от един, а вече от двама души. Тогава всички проблеми ще се преодоляват по-лесно.

Страховете на бременната жена2. Страхът, че няма да се справите достатъчно добре с бременността и с отглеждането на малкото човече
Нормално е всички бременни жени да се замислят за това как биха се справили с нелеката задача да бъдат майки. Но е безмислено и дори вредно да се страхуват и да си причиняват допълнителен стрес от мисълта, че могат да не се справят добре. В никакъв случай не бива да се сравняват с други дами в същото положение. Всеки притежава своя индивидуалност и трябва да действа спрямо своите инстинкти, състояние, разбиране и ценности.

Всяка бременна се чувства по различен начин, не може винаги да прави всичко перфектно. Важното е да бъде добре информирана за това, което ѝ предстои и да обмисли кое по какъв начин би се отразило на нея, на бебето и на таткото. Препоръките и опита на възрастните понякога могат да бъдат от полза, но не трябва да забравяте, че живеем в друго време, в което мисленето и животът на хората са коренно различни от тези на предишните поколения.

Хубаво е да четете, да питате и да се сдобиете с достатъчно информация, но за това кое точно е правилно във вашия случай, трябва да слушате само вътрешния си глас. В крайна сметка живеете собствения си живот и не бива да позволявате на никого да ви се бърка. Не трябва да бъдете перфекционисти и да искате нереални неща.

Трябва да сте психически подготвени, че ви предстои най-трудното нещо в живота, че ви очакват много тревоги и безсънни нощи. Ще бъдете изправени пред големи трудности и ще има моменти, в които няма да сте на себе си. Ще се случва да реагирате импулсивно и да наранявате хората около вас, както и обратното. Но всичко това е нормално. Не сте първите и няма да сте последните, минали по този труден път, който обаче ще ви донесе най-голямото щастие на света.

Не забравяйте, че раждането на дете е нещо абсолютно естествено и не бива да ви плаши. Колкото по-спокойни сте, толкова по-адекватно ще се справяте в трудните моменти. А дори и да грешите в определени ситуации, не се обвинявайте. Чувството за вина е голям враг на хората и никога не е от полза. Просто бъдете себе си и дарявайте хблизките си с толкова любов, колкото искате и да получавате!

Страховете на бременната жена3. Страхът от промяна на външния вид и начина на живот след раждането
Тревожен за всички бременни е фактът, че след раждането много жени тотално променят външния си вид към по-лошо и често не успяват да възвърнат предишната си фигура. Защо обаче се случва така? На първо място, виновник е неправилният начин на хранене по време на бременността. Ако огромният глад не се засища с балансирана храна, а се тъпчете с празни калории, които не са полезни и за бебето, твърде вероятно е да се стигне до влошаване на здравословното ви състояние.

Всички знаем, че е нормално за деветте месеца да се качат около 10-12, до 15 кг. По-голямата промяна в теглото увеличава шанса за поява на стрии, на разширени вени, а оттам се понижава самочувствието на жената и връщането на килограмите след раждането става много по-трудно.

Но да кажем, че контролът върху глада в този период е много труден и не сте успели да спазвате здравословен хранителен режим. Не се тормозете, а се подгответе психически, че след появата на бебето волята ви трябва да бъде по-силна. Не забравяйте, че грижите ви не бива да са насочени само и единствено към него, но и към вас самата. Всичко е въпрос на личен избор. Ако за вас е важно да изглеждате добре и след като сте станали майка, ще намерите начин да го направите. Много често са достатъчни и 30 минути на ден, за да успеете да си върнете добрата физическа форма. Това може да става дори, когато сте вкъщи с бебето. Колкото и клиширано да звучи, когато човек има желание, намира начин!

Същото се отнася и до начина на живот. Има хиляди примери както за семейства, които се затварят вкъщи и коренно променят социалните си контакти след раждането на бебето, така и за такива, които успяват да внедрят новия член на семейството в любимите си занимания и така ежедневието им става по-богато. Да, със сигурност няма да може да правите абсолютно всичко както преди, но все пак имате голям шанс да поддържате добри отношения и да живеете хармонично и щастливо.

Всичко зависи от това как приемате нещата. Не е възможно да не се страхувате, но е важно да осъзнаете, че колкото по-спокойни сте в трудните моменти, толкова по-адекватно и бързо ще реагирате и ще ги отстранявате. Не се притеснявайте прекалено за бъдещето. Животът е толкова непредвидим, че никога не знаем какво ни очаква. В крайна сметка Утре се ражда от Днес и ако си направим хубав днешния ден, то и в утрешния ще ни се случи нещо хубаво. Бъдете усмихнати, защото ви очаква най-смисленото нещо в живота. И вярвайте в себе си. Вие сте уникална!

Ако и вие искате да споделите с нас опита си в различни житейски аспекти, станете част от обществото на Jenite.bg във фейсбук или ни пишете на jenite@jenite.bg.

43 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



33
Не е посочен 08.08.2013|12:34
Мен лично ме е страх от 3 неща - болката от раждането, да не е увредено бебето и предизвикателствата на възпитанието.
32
Не е посочен 06.08.2013|16:51
При мен беше така. При първото раждане определено знаеш много по - малко и си по - заблуден. При второто обаче страха беше много голям, защото както казваш, вече знаеш какво те очаква.
31
Не е посочен 06.08.2013|16:49
Страхове има и колкото повече наближава момента на раждането, толкова като че ли се увеличават.
30
Не е посочен 06.08.2013|13:42
Винаги съществуват страхове, нормално е да ги има у всяка бременна жена според мен.
29
Не е посочен 06.08.2013|10:38
И това е вярно! ;)) По-добре да не четата много, освен разбира се медицинска литература, за да се подготвят добре за самото раждане психически. Но и не и някакви мнения по форуми и страшни случки
28
Не е посочен 06.08.2013|10:37
Недей, че какво да кажем ние, все още не раждали нито един път! :)
27
Не е посочен 06.08.2013|10:36
Е, да е наясно да, има достатъчнпо източници на инфромация, но да ги приеме преди да й се случи - не е така лесно и не става смагическа пръчка.
26
Не е посочен 06.08.2013|10:35
Наистина неизвестността от това, че никога не си се сблъсквал с такова прежияване е влудяваща. Но пък и радостта от това да си имаш свое малко човече е наистина неописуема.
25
Не е посочен 06.08.2013|10:34
Доста сериозни страхове, но няма как. Това е едно от основните призвания навсяка жена според мен - да има дете, да дари живот. И трябва да приеме това предизвикателство с кураж и сила!
24
Не е посочен 06.08.2013|10:34
Най-големия ми страх е как ще мине раждането и дали ще се справя, като родител. То няма рецепта или някакъв сигурен план за това, но определно си е страшничко. За отношенията с партньора ми не се притеснявам :)
23
Не е посочен 06.08.2013|09:28
Сега като се замисля нямах никакви страхове, сериозно. Нито се притеснявах за фигурата си, нито за отношенията с партньора, абсолютно за нищо, гледах да съм спокойна и толкова, не се приемах на сериозно като бременна, от онези,които ги носят на пиедестал, само защото са бременни ;) Чувствах се нормално, държах се нормално. И според мен това си беше + за мен! Сега ако имам второ дете сигурно ще изпадна в паника, ужас и страх, защото знам определено какво ме чака. Ще го отгледам ли добре, ще се роди ли здраво, ще има ли усложнения при раждането... ужас ужас :)
22
Не е посочен 06.08.2013|00:30
Когато забременях станах свидетел на най-лошия си кошмар.Преди да вляза дойде бремена жена и влезна по спешност,оставаха и 2 дни до термина а се наложи да извадят бебето защото беше мъртво.Това беше голям шок за мен,по време на цялата бременоста единствения ми страх беше за моето ангелче молех се да се роди живо и всичко да е наред.Е детенцето ми се роди живо и здраво и всичко си е наред и дано винаги да е наред,но аз не съм имала подобни страхове като тези който са описани.Една жена трябва да е наясно с промените и да ги приеме още преди да е забременяла иначе не се получава.
21
Не е посочен 05.08.2013|17:40
много особен момент за всяка жена
20
Не е посочен 05.08.2013|17:03
Всяка жена изпитва страхове, когато е бременна от различно естество, напълно нормални са такива реакции.
19
Не е посочен 05.08.2013|16:44
Разбира се,че е плашещо и е нормално.
18
Не е посочен 05.08.2013|16:42
Всички изброени са много основателни.
17
Не е посочен 05.08.2013|15:09
Няма страшно, всичко влезнало ще излезе и ще живее нормален живот, страхът с нищо не помага а колкото повече знаем толкова по-зле :Р на бременните трябва да им забранят интерента :)
16
Не е посочен 05.08.2013|14:53
не се страхувайте, момичета
15
Не е посочен 05.08.2013|14:43
напълно човешко е да се страхуваме от новото и непознанатото в нашия живот, колкото и добре да сме помислили и преценили всичко, просто някои въпроси няма ка да не си ги зададе човек.
14
Не е посочен 05.08.2013|13:40
Аз пък най - малко за това съм мислила.
13
Не е посочен 05.08.2013|13:40
Най - големият страх при мен беше как ще мине самото раждане.
12
Не е посочен 05.08.2013|12:43
Така е,не са безпредметни страховете.
11
Не е посочен 05.08.2013|12:41
Много красиви снимки.
10
Не е посочен 05.08.2013|12:19
Честно казано, тъкмо за външността си се притесних в първия момент. Колкото и странно да звучи.
9
Не е посочен 05.08.2013|12:09
При мен по-скоро страховете бяха как ще премине бременността, да няма някакви усложнения и прочие.
8
Не е посочен 05.08.2013|12:05
Дори и най-отговорните и съвестни жени, които познавам са се притеснявали от тези неща. Няма как това е човешката природа, притесняваме се за тези, които обичаме.
7
Не е посочен 05.08.2013|11:49
Струва ми се, че е съвсем нормално да се чувствап уплашен за тези неща.
6
Не е посочен 05.08.2013|11:49
Нормално е да има страхове от непознатото .Ако трябва да съм честна ще си призная , че и мен ме е страх .
5
Не е посочен 05.08.2013|11:38
Появата на детето наистина е нещо много особено! но според мен стресът и всичко описано това е при появата на второ дете, при първото още не знаеш за какво става въпрос.
4
Не е посочен 05.08.2013|11:22
Първото може би е най-големия проблем,аз лично не се притеснявам от това, така де усещам се променена в отношението си към таткото, но това хич не ме притеснява :Р
3
Не е посочен 05.08.2013|10:57
Човешко е, все пак става въпрос за нещо ново, за някаква промяна, която няма начин да не ни се отрази.
2
Не е посочен 05.08.2013|10:55
Страхът за тези неща е напълно обоснован, определено след раждането на малкото човече отношенията между партньорите се променят и става ясно колко се обичат по компромисите , които са готови да направят един към друг при отглеждането на детето, много връзки се разпадат още докато детето е малко.
1
Не е посочен 05.08.2013|10:47
Страхотна статия , придружена с още по - страхотни снимки .
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay