Съботна работилничка за мечти

Всеки един член на това общество всеки ден печели глътка победа за живота. И го споделя с другите, за да приемат от него сила и надежда. И много, ама наистина много любов.

"Работилничка за мечти" – така са озаглавили своя нов проект родителите от столичния Медицински център "Деца с проблеми в развитието".

Центърът е проект на едноименната фондация, създадена от родители на деца с церебрална парализа. Изграден е като уникална родителска инициатива с личен труд и средства. Основната цел на екипа е да подобри качеството на живот на децата с проблеми в развитието и техните семейства.

За своето функциониране центърът разчита предимно на спомоществуватели, но също така организира собствени инициативи, една от които е изящната работилничка за мечти – уъркшоп за изработка на уникални бижута от стъкло. Вижте всички снимки в галерията ни, за да добиете представа колко са красиви!

Идеята за проекта се ражда у една от майките – Боряна Драганова. В началото всички възприемат идеята по-скоро като нов вид терапия за техните деца. Никой не предполага, че от малките разноцветни стъкълца ще се родят изящни брошки, обеци, висулки, колиета. Родителите купуват пекарна и материал.

Въображение и любов имат в изобилие. Така изпод несръчните ръце на малчуганите, с огромното търпение и позитивизъм на техните родители се раждат красиви бижута, наподобяващи венецианско стъкло.

"Тези бижута ми напомнят на нашите дечица - странни и различни. Успееш ли да съчетаеш по подходящ начин техните качества, се получава нещо уникално. И всеки път е непредвидимо, и всеки път е различно, и всеки път са вложени много, много любов, търпение, фантазия. Ако ние виждаме това в децата си, рано или късно всеки ще го види", споделя една от най-позитивните майки – Катето Кутянова.

Центърът събира под един покрив деца с церебрална парализа, сколиоза, синдром на Даун, аутизъм, генетични заболявания и генерализирани разстройства на развитието, както и такива с разстройства в психологичното развитие. Всеотдайният екип е станал част от семействата с такова дете. Всъщност, всяко семейство е част от голямата, шумна, позитивна, упорита и обнадеждена общност на центъра.

Всеки един член на това общество всеки ден печели глътка победа за живота. И го споделя с другите, за да приемат от него сила и надежда. И много, ама наистина много любов.

Утре центърът организира Коледен базар, на който ще представи своите уникални бижута, изработени с много вкус и любов. Децата ще представят и коледни картички, коледни играчки за елха и други свои красоти. Със събраните средства от базара центърът ще може да подпомогне своята издръжка през зимата.

Родители и деца канят всички, които желаят да се включат или да наблюдават процеса на изработване на бижутата, да посетят събитието. Можете да разгледате някои от готовите аксесоари ето тук.

Медицинският център се намира в Студентски град, бл. 11, ниско тяло.

8 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



13
Не е посочен 04.12.2012|11:40
Ако ги няма спомоществователите - не ги виждам тия как могат да съществуват като самостоятелна единица. Богатите хора да помагат с каквото могат.
12
Не е посочен 04.12.2012|09:57
Страхотни идеи и красиви творения са създали дечицата.
11
Не е посочен 03.12.2012|19:36
Много са красиви творенията на дечицата и проекта по който работят е чудесен
10
Не е посочен 03.12.2012|13:43
Идеята е много страхотна. И тези дечица имат право на радост и е хубаво всички заедно да им е дадем.
9
Не е посочен 03.12.2012|12:23
Разгледах галерията им. Мисля да се свържа с жената и да си поръчам някои неща. Инициативата им заслужава подкрепа, защото се борят самички и не чакат помощ.
8
Не е посочен 03.12.2012|12:15
Невероятно добри неща създават децата. Твчорчеството и изкуството наистина могат да бъдат супер успешна тепария и то при много заболявания.
7
Не е посочен 03.12.2012|11:45
много сладко ;)
6
Не е посочен 03.12.2012|11:03
Всъщност тези аксесоари са един чудесен подарък, тъй като са нещо уникално и различно, ще зарадват не само получателя им, но и децата в центъра, които ще продължат да творят.
5
Не е посочен 03.12.2012|08:56
Много красиви бижута! Чудесна е самата идея да се работи с такива деца и да се творят такива красоти. Преди време си купих едно свещниче изработено от такива деца и наистина е най-уникалното нещо в моя дом.
4
Не е посочен 01.12.2012|15:47
И аз съм много впечатлена от Центъра, както и от самата Боряна Драганова! Имах възможност лично да посетя празника на 1-ви юни с малката си дъщеричка и се надявам, че още много хора ще подкрепят морално и финансово Центъра чрез покупката на коледни картички и подаръци, изработени от родителите и децата, за да може тази благородна идея да продължава да се развива! Успех, приятели!
3
Не е посочен 30.11.2012|20:09
Какво сладко малко момиченце има на снимката.
2
Не е посочен 30.11.2012|19:16
Идеята за проекта се ражда у една от майките – Боряна Драганова - браво на тази майка. Възхищавам се на такива жени.
1
Не е посочен 30.11.2012|18:23
Страхотна идея, страхотен проект. Желая много успех на всички, които се занимават с него.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay