Трябва ли да перете дрехите си за фитнес след всяка тренировка?

Трябва ли да перете дрехите си за фитнес след всяка тренировка?

Замисляли ли сте се колко често почиствате уредите и перете дрехите си за тренировка:

  • След всяка тренировка?

  • След две посещения на фитнес залата?

  • Винаги, когато започнете да забелязвате неприятната миризма, идваща от любимия ви неопренов клин с висока талия ?

Никой няма да ви учи какво трябва да правите след всяко изпотяване. Истината е, че няма строго определено правило, което всеки трябва да спазва, когато става дума за пране на активно използвано облекло. Има, обаче, няколко полезни съвета и насоки от професионалисти, които могат да дадат съвети как дрехите ви за тренировка да просъществуват по-дълго.

Колко често се перат използваните в спорта дрехи, зависи изцяло от индивида - количеството активност, количеството пот, което произвеждате, лични предпочитания. Но запазването на чистотата ви е важно и изпотяването далеч не е единствената причина.

Не потта ви създава миризма, а бактериите, които се размножават във влажна среда като потните дрехи, например.

Всички имаме някакви дрожди и бактерии по телата си по естествен начин и това не създава проблем, твърдят учените. Но ако сте стегнати в не толкова дишащи дрехи за тренировки и балансът на бактериите излезе от контрол, можете да получите обрив ... или дори по-лошо.

Колко по-лошо? Помислете за стафилококова инфекция. Всъщност, вероятността да получите такава е малка, но защо да рискувате, когато прането ще предотврати натрупването на бактерии на първо място?

  1. За да премахнете възможно най-много бактерии, изперете спортното си облекло с гореща вода. Не прекалявайте с омекотителя. Той отделя много масла, които запушват влакната на дрехите, а бактериите се вкопчват в маслата като луди, напомнят специалисти.

  2. Друга тайна за прогонване на лошите миризми от вашите дрехи е да обработите леко тъканта с водка в бутилка със спрей и да я метнете на телта, за да изсъхне. Докато алкохолът се изпарява, миризмите също изчезват.

  3. Добавянето на белина към пералнята помага за премахването на бацили, но може да навреди на цветовете и на някои синтетични влакна.

  4. Наливането на малко оцет в цикъла на изплакване постига същия ефект, тъй като има антибактериални свойства и разгражда бактериите, привличащи други такива в дрехите ви.

Ако по време тренировката не се потите много, може би ще успеете да пропуснете едно пране. В този случай, закачете го на простора, за да изсъхне веднага след като се приберете и няма да се налага да перете. UV светлината вреди на бактериите, така че изсушаването на простора на слънце, със сигурност ще убие по-голямата част от тези бактерии.

Изключение правят спортните сутиени или всякакъв топ с вграден сутиен. Кожата под гърдите на жените е обичайно място за инфекции с дрожди, предупреждават учените, така че ще е добре да изперете всичко, което се търка в тази област, за да сте сигурни, че не разпространявате вредни бактерии.

Когато става въпрос за къси панталони и неопренови клинове, по-добре е да ги съблечете по-скоро.

Добре е да перете по-често всичко, което влиза в контакт със слабините, особено ако прекарвате твърде дълго в споменатите шорти или гамаши. Ето защо, тази област на тялото ви е супер податлива на дразнения и дрождови инфекции. Ако позволите на шортите или клина да натрупат бактерии, след това носенето им отново означава, че рискувате да се заразите.

Не пропускайте да изперете чорапите си, дори ако смятате, че краката ви не са се изпотили по време на сутрешното ви бягане.

Можете да отложите прането малко, ако дрехите ви са от естествени влакна.

Синтетичните влакна са специално създадени, за да отвеждат потта от тялото и да ви охлаждат. Но когато става дума за дом на вредни бактерии, те са най-лошите.

Бактериите се прилепват към синтетичните влакна повече отколкото върху естествените влакна. От друга страна, естествените тъкани като вълна и памук дишат по-добре и почти не заадържат бактерии. Точно заради това можете да ги носите за няколко фитнес тренировки, без да перете и все още да не се появи издайническа миризма.

Автор: Десислава Михалева

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay