Уникални по рода си бебешки факти, които ще ви смаят!

Знаете ли, че бебето е способно да излекува майка си?

Уникални по рода си бебешки факти, които ще ви смаят!

Едва ли има нещо по-красиво от създаването на човешки живот. Раждането и отглеждането на дете е едно от най-големите приключения в живота на всеки родител. За всяка една майка нейното малко човече е най-прекрасното и специално на света, но имате ли идея колко уникални всъщност са бебетата?

Те притежават невероятни способности, още преди да са се появили на бял свят, а връзката, която изграждат с майка си, е още по-уникална. Ние успяхме да съберем няколко страхотни факта за новородените, за които може би нямате представа. А ето и кои са те.

1. Ако поставите новородено върху корема на майка му, то инстинктивно ще изпълзи нагоре и ще засуче зърното ѝ, защото то има същата миризма като тази на околоплодната течност. Това е и причината бебетата да си смучат пръстите. Обикновено, веднага след раждането, по тях има остатък от течността.

2. Бебета и техните майки могат да обменят ДНК, докато бебето е в утробата. Клетките могат да живеят в майката в продължение на години.

Уникални по рода си бебешки факти, които ще ви смаят!

3. Майката се чувства принудена да целува бебето си, защото по този начин поема всякакви бактерии или вируси от неговата кожа. Майката създава антитела, които се образуват в кърмата. С целувка майката пази детето си от болести.

4. Докато бебетата са в утробата, имат косми по тялото си. Те падат точно преди раждането. 

5. Бебетата плачат с различни акценти. Те се учат от акцента на майката, докато тя им говори, и се опитват да го имитират в плача си. Това прави възможно установяването на народността на бебето.

Уникални по рода си бебешки факти, които ще ви смаят!

6. Новородените виждат заобикалящия ги свят само в бяло и черно и това продължава през първите няколко месеца от живота им. Това е така, защото зрението им все още не е развито достатъчно. Бебетата виждат на разстояние от един крак пред себе си. Първият цвят, които успяват да различат, освен черния, белия и сивия, е червеният.

7. Мястото с най-развити нервни окончания в тялото на новородено е устата. Поради тази причина бебетата изследват света около себе си, като слагат всичко в устата си. Едва след седмия месец те започват да пипат с ръцете си.

8. Част от причините за почти непрестанното спане на бебетата е, че те използват до 50% от запасите на глюкоза в мозъка си. За сравнение, възрастните използват около 20%.

9. До 1985 година лекарите извършват операции на бебета, без да им слагат упойка, защото смятат, че не изпитват болка. Това се дължи на факта, че бебетата нямат съзнателна памет и болката няма да им причини дългосрочни увреждания. Също така е невъзможно да бъде определено нивото на болка, тъй като новородените не могат да говорят или реагират по никакъв начин.

10. Докато бебето все още е в утробата, а майката страда от проблем с някой орган, то може да изпрати стволови клетки към него, за да го възстанови.

Уникални по рода си бебешки факти, които ще ви смаят!

11. Повечето бебета имат вроден инстинкт за плуване и потапяне под вода, докато навършат шест месеца. Това им помага да оцелеят, ако са във вода. Те могат да задържат дъха си инстинктивно, да забавят сърдечния си ритъм и да редуцират циркулирането на кръвта в пръстите на ръцете и краката си.

12. Когато нещо бъде допряно до дланта на бебето, то инстинктивно го сграбчва. Това явление е известно като Рефлекс на Палмър. Той е жизненоважен за развитието на двигателните умения на децата.

13. Бебетата се усмихват средно по 200 пъти на ден.

14. Невролозите имат теория, че бебетата не сънуват през първите няколко години от живота си, защото мозъците им не са развити достатъчно.

Ако статията ви е харесала, станете част от Jenite.bg във Facebook!

23 2
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay