Любовта на една 94-годишна жена

Тя обича съпруга си в продължение на 73 години. Останала без него, все още има какво да даде на света - прекрасни съвети за поддържането на щастливо семейство

Вдъхновяващи любовни истории има много. Ние обаче се впечатляваме най-силно от онези, които не просто са пламвали като опустошителен пожар, но и са успявали да не загасват под дъждовете на отминаващите години. Когато видим в парка баба и дядо, топло хванати за ръка, винаги ни се иска да ги попитаме как го правят. Как поддържат огъня на обичта си толкова дълго?

И ето, че открихме един прекрасен блог, който отговаря на всичките ни подобни въпроси.

Но нека започнем с предисторията. Барбара и Хари Купър се запознават през далечната 1937 и както често се случва по онова време, се сгодяват почти веднага и до края на годината вече са женени. Барбара е на 20, а Хари - на 25. Днес съпругата му е на 94, самият той си е отишъл от този свят, но взаимната им любов продължава да свети в сърцето на бабата, останала без своя дядо. Това се нарича обич! По-дълга от живота, по-силна дори от смъртта...

Любовта на една 94-годишна жена
Блогът, посветен на впечатляващата близост между тези двама души, съществува от 2007. Тогава Хари все още е жив, но годината е изключително тежка за възрастната двойка. Дъщеря им умира от рак, едва шест месеца по-късно и синът им е покосен от фатален сърдечен удар. Здравето на загубилите всичките си деца родители отслабва. Хари е почти обездвижен, двамата често забравят да пият лекарствата си. Първоначално отказват да признаят, че имат нужда от помощ, но след време любящите им внучки успяват да ги убедят да се настанят в комплекс за възрастни хора, където ще се грижат за тях.

Същите тези внучки са на мнение, че след всичко преживяно, за Барбара и Хари трябва да се намери подходящо развлечение, което да поддържа желанието им за живот. Така се ражда идеята за блога The Original Grandparents. Започват да качват на страницата филмчета, в които необикновените баба и дядо разказват истории, пеят и предлагат съветите си. Първоначалното намерение е всичко това да бъде насочено единствено към семейството, но с времето посетителите в блога стават все повече и повече.

"Барбара е много умно момиче," - казва Хари, преди да си отиде от този свят. - "Възползвам се от съветите ѝ от 1937 година насам и обикновено ме е насочвала правилно. Питайте я - никога не правя нищо, без да съм поискал съвет от нея!"  

И хората я питат. Толкова често, че тази година 94-годишната дама издаде книга със заглавие "Да се влюбиш за цял живот". А тази баба наистина знае как сте прави това! Нейният дядо ѝ липсва, но въпреки това тя не смята, че е редно да се откаже от изненадите, които земното съществуване все още крие за нея. Нито от съветите, които може да даде на своите читатели. Предлагаме ви част от нейната мъдрост.

Любовта на една 94-годишна жена За любовта 
"За да я намерите, трябва да развиете добри инстинкти и да им се доверявате. Уважавайте интуицията си. Ако нещо в даден човек ви отблъсква, обърнете внимание, защото по-късно може да съжалявате."

"Отнасяйте се към една връзка със същата загриженост и скептицизъм, с които подхождате към голяма покупка или житейски избор. Нормално е да се чувствате превъзбудени, но не бъдете толкова превъзбудени, че да се спънете в нещо, което ще ви направи нещастни."

За приятелството
"Изпълнете живота си с надеждни приятели и не ги забравяйте, когато се влюбите. Те могат да ви направляват, ако загубите представа кое е важно за вас."

За брака
"На първо място и повече от всичко, бракът е институция на страстта. Не приемайте предизвикателството, ако не чувствате тръпка към партньора си."

"Обръщайте внимание. Едно от най-важните неща, които можете да направите за доброто на връзката си, е никога да не приемате любимия си за даденост."

За секса 
"Да, заети сте, но ако се опитате да намерите време за интимност, скоро ще откриете, че няма нужда да се опитвате да намерите време за нея."

За споровете
Барбара, наричана от всички "Сладуранка", не твърди, че целият ѝ семеен живот е бил безоблачен. Напротив, тя споделя и за случаите, в които се е карала с мъжа си. В една от своите публикации споделя, че веднъж е казала на Хари да напусне дома им. И той наистина го направил - за няколко дни. Съветът, роден от тези несгоди? "Независимо колко много се изкушавате, не правете силни изказвания, докато сте ядосани. Излезте, помислете и се успокойте."

"Няма проблем да не се съгласявате с нещо, стига да бъдете мили. Противно на популярното схващане, съгласяването с всичко не е задължително за един щастлив брак."

Отговор към 48-годишен мъж, чиято половинка поддържа контакти с всичките си предишни любовници 
"Скъпи Объркан,
Тя трябва да реши какво иска. Ако все още обмисля варианти с гаджетата си от миналото, тогава я остави... Ако си мисли "може би така", "може би онака" - това не е достатъчно добро за теб. Заслужаваш да бъдеш с човек, който знае какво иска."

За скръбта 
Когато Хари се оказва прикован към легло в болницата, Барбара се държи така, сякаш иска да забави живота си, заедно с неговия. Държи го за ръка, спи и яде в стаята му. Но един ден осъзнава, че нейното време още не е дошло. "Казах на момичетата, че ми липсва съпругът ми и че усещам, че той е станал твърде стар за мен. Чувствах се виновна дори, че го казвам на глас, но щом го направих, ми стана по-лесно да се справя с противоречивите си емоции... Не е срамно да си отделиш време, за да се грижиш за себе си. Не те прави лош човек да осъзнаеш, че си достигнал границата си в грижите за другиго."

"Скръбта влияе по различен начин на всеки. Не можеш да я предвидиш и контролираш. Трябва да я преодолееш, приемеш, да я оставиш да премине през теб, за да можеш да продължиш напред."

"Всеки, който живее достатъчно дълго, за да обича дълбоко, ще бъде изправен пред големи загуби. Не позволявайте на страха от загубите, или на самите загуби, да ви отнемат способността да се радвате на собствения си прекрасен живот."

"Никога не решавайте, че сте вън от играта. Всеки човек има какво да даде - малко любов, малко мъдрост или рамо, на което другият да поплаче. Докато сте загрижени за съдбата на останалите, има причина да бъдете на тази земя. Така че тръгвайте, заемете своето място в голямата схема и живейте живота си с цялото си сърце!"

Тръгваме, скъпа Барбара. Ще живеем от сърце и ти благодарим за вдъхновяващите думи. А на теб пожелаваме още дълги години, изпълнени със смисъл и прекарани в този свят, който толкова много обичаш!

223 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



16
Не е посочен 05.11.2012|11:57
Уникално бабе.Трудна работа си е да се съхрани една любов с времето. Евала !
15
Не е посочен 02.11.2012|13:59
Много е трудно една любов да се съхрани с годините . Радвам се , че има хора , които са успели да го направят .
14
Не е посочен 01.11.2012|20:21
Жалко, че женичката е останала сама, но това рано или късно се случва, все пак не сме безсмъртни, нали! Да е жива и здрава - има какво да даде като съвети на това общество.
13
Не е посочен 01.11.2012|16:26
Една модерна баба! Такива според мен трябва да са възрастните хора отдадени на себе си и хобитата и радващи се на света и годинките си, не като нашите обременени баби и дядовци, които са такива негативисти.
12
Не е посочен 01.11.2012|15:16
Много забавна и лек аз ачетене статия!
11
Не е посочен 01.11.2012|15:06
Уникални сладурчета са двамата!
10
Не е посочен 01.11.2012|14:55
Ама тази бабка е опасна!
9
Не е посочен 01.11.2012|13:59
Еййй, страхотна статия! Мнооого хубав човек е тази жена.
8
Не е посочен 01.11.2012|11:48
Много тежка съдба е това да погребеш двете си деца:( Наистина е невероятно как винаги такива хора обаче са супер позитивни весели и отдадени на живота. Нужно ли е човек да преживее тежка загуба за да оцени истинските мигове в живота си и като цяло целия живот?
7
Не е посочен 01.11.2012|11:47
Страхотна е. Дава много надъхващи и съвети и много точно сентенции за нещата от живота. Хареса ми това за секса - "Да, заети сте, но ако се опитате да намерите време за интимност, скоро ще откриете, че няма нужда да се опитвате да намерите време за нея."
6
Не е посочен 01.11.2012|11:46
"Никога не решавайте, че сте вън от играта. Всеки човек има какво да даде - малко любов, малко мъдрост или рамо, на което другият да поплаче. Докато сте загрижени за съдбата на останалите, има причина да бъдете на тази земя. Така че тръгвайте, заемете своето място в голямата схема и живейте живота си с цялото си сърце!" - Това наистина е жестоко! Много ми хареса! Така е, всеки има своето място в голямата игра наречена Живот.
5
Не е посочен 01.11.2012|11:27
Много готино бабе! Според мен, за да живее толкова дълго и така пълнокръвно човек трябва да обича себе си и живота. Това е най.ценният урок, който аз лично за себе си открих измежду редовете.
4
Не е посочен 01.11.2012|10:39
При някои двойки се получават нещата. Според мен тайната на семейното щастие е във взаимните отстъпки.
3
Не е посочен 31.10.2012|19:55
Май, май всички търсим рецептата за тази любов, която ще остане до живот, но трудно е намираме. Много ценни съвети дава Барбара, макар че според мен всичко опира до това може ли човек да обича, без да иска нещо в замяна.
2
Не е посочен 31.10.2012|19:44
Уникална баба! Според мен именно такива трябва да сме и всички ние - изпълнени с живот и позитивизъм!
1
Не е посочен 31.10.2012|16:34
През доста трудности е преминала тази жена и е хубаво, че е намерила смисъл на стари години да продължи да живее, макар най-важните хора в живота й, с изключение на внучките, да са си отишли. Вдъхновяваща жена, наистина.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay