В витамини срещу симптомите на ПМС

В витамините срещу ПМС

В витамини срещу симптомите на ПМС

Жени, които ядат храни богати на В витамини имат по-малък риск от заболяване от предменструален синдром.

 

Онези, които се хранят с храни като спанак и подсилени зърнени култури, имат около четвърт по-нисък риск от предменструален синдром, но това не се отнася за жени, които си набавят В витамините от добавки.

 

Тиамин и рибофлавин са два от многото видове В витамин. Не е категорично обаче, че точно те предпазват от ПМС. Проучване сочи, че жени които ядат повече от витамините имат и други навици, които имат ефект благоприятен върху симптомите.

 

Въпреки това, за жени които страдат от ПМС, е препоръчително да преразгледат режима си на хранене и да включат повече храни, богати на тиамин и рибофлавин.

 

Тежък ПМС – който засяга около 1 на 6 жени – понякога се лекува с противозачатъчни или антидепресанти.

 

Редуцирането на шанса от поява на ПМС чрез диета може да се окаже алтернативен начин на някои други лечения, които са скъпи и имат странични ефекти.

 

За проучване, учените са разгледали диетите на над 3000 жени, които са взимали участие в хранителни наблюдения 3 пъти за последните 10 години. През това време, около 1050 жени са развили симптоми близки до силен ПМС като неспокойствие, депресия, раздразнителност, болки в корема, умора и подуване.

 

Американският Институт по Медицина препоръчва на възрастни жени да приемат по 1.1 милиграм от тиамин и 1.1 от рибофлавин на ден. Изследователи обаче открили, че е необходимо малко по-голямо количество, за да се усети подобрение.

 

За жени, които са потвърдили, че приемат около 1.9 милиграма тиамин на ден, има по-малък риск да заболеят от ПМС.

 

Същото се отнася и за жени, които приемат по 2.5 милиграма рибофлавин на ден.

 

Относително лесно е, да ядеш такова малко количество тиамин и рибофлавин на ден. Това са близо 2, 3 купички подсилени зърнести храни, ¾ чаша от сушен боб или 90 грама червено месо.

 

Това е първият път, в който хранителни вещества се свързват с ПМС.

 

Това предполага, че В витамините играят роля в симптомите на синдрома.

 

Въпреки, че ПМС е изучаван с години, никой не може да каже със сигурност от какво се причинява. 

 

Хранителни добавки, които не се смята да са свързани със симптомите на ПМС, са популярен начин да се лекува синдромът, въпреки че няма доказателство за ефективността им.

 

За жени, които все още не страдат от предменструален синдром, лекари препоръчват поддържане на здравословна диета с широко разнообразие от храни.

 

По този начин си набавяме достатъчно количество от храните с В витамини и освен това, други полезни неща.

1 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay