Желязото и неговият коефициент на полезно действие

За желязото с любов

Желязото и неговият коефициент на полезно действие

Желязото е от голямо значение за здравословното хранене. В тялото на човек на средна възраст се съдържа близо 3-4 гр. желязо, от които 60-70 % е в кръвта, циркулирайки, а останалото е запас. Всеки грам хемоглобин съдържа около 3.34 мг. желязо.

Желязото може да бъде под две форми – хем-желязо и не-хем-желязо. Хем-желязото се абсорбира по-добре от не-хем-желязото.

Храни богати на хем-желязо са черен дроб, червено месо, риба и птиче месо. Не само, че тези продукти са чудесен източник на важния елемент, но те и помагат за усвояването на не-хем-желязото в растителните храни.

 

Според нуждите на тялото, органът, който най-много абсорбира желязо е дванадесетопръстникът, както и горната част на тънките черва.

Процентът на усвояемост на желязо в организма зависи от много фактори като: резервите в тялото, наличието на инхибитори (например фосфати) и спомагателни вещества за добра абсорбция на желязото (например аскорбинова киселина).

 

Желязото е много важна съставна част от хемоглобина – доставчикът на кислород в кръвта. Поради тази причина хора с недостиг на желязо в организма се уморяват по-бързо – защото тялото им е гладно за кислород.

Желязото е важна съставна част и от миоглобина. Той е отговорен за кислорода, който се трупа в клетките. Без достатъчно желязо, горивото в тялото не се синтезира правилно.

 

Причини за дефицит на желязо

Главните причини за дефицит на желязо в организма са: слабо усвояване на желязо от кръвта( витамин С спомага за абсорбцията), неадекватен прием на дневната доза, бременност, загуба на кръв след дълъг период на кървене.

 

Симптоми при липса на желязо в организма: липса на енергия, чувство на умора и слабост. Бледа кожа около очите, устните, венците и ноктите. Учестено сърцебиене. Ниско кръвно налягане.

Обикновено ноктите изтъняват, стават безцветни и чупливи. Понякога дори променят формата си. Усилват се менструалните болки и кръвотечението.

Тези симптоми са доста универсални и може да сочат за други физиологични проблеми или
нарушения на кръвта. Обикновено липсата на желязо означава анемия.

Следователно, ако изпитвате някой от тези симптоми и имате съмнения за анемия – веднага отидете на доктор, особено преди да решите да се самолекувате. Въпреки че липсата на желязо е вредна, приемането на прекалено голямо количество също може да навреди на здравето.

 

Лечения при дефицит на желязо

Лечението при желязодефицитна анемия са фокусира върху повишаването на запасите от желязо, така че да достигнат нормални нива и идентифициране и контролиране на причините, които са довели до заболяване. Така или иначе взимането на хранителни добавки и хапването на храни богати на желязо би трябвало да помогнат в повечето случаи на установен дефицит. Обикновено хапчетата се взимат от 1 до 3 на ден. За да имат 100% полезен ефект, приемайте хапчетата в комбинация с витамин С (аскорбинова киселина) или портокалов сок. Витамин С помага на тялото ви да попие повече желязо.

6 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay