Местата, на които женският ви крак никога няма да стъпи

Абсурдно е, но и в наши дни има туристически дестинации, забранени за дами

Дестинациите, които ще видим на снимките в тази статия, изглеждат наистина красиви и интересни. Лошото е, че освен на снимките, няма как да ги видим в действителност. Защото дори в настоящия XXI век, достъпът на жени до тях е строго забранен.

Разбира се, по въпроса има множество гледни точки. От една страна, звучи абсурдно в днешно време да се забранява на "нежния пол" каквото и да било, ако то е позволено за "силните" ни половинки. От друга страна, все пак говорим за храмове на религии и домове на монаси, a тези теми са по-особени.

Нищо обаче не може да ни спре да изразим съжалението от факта, че по света съществуват места, които никога не бихме могли да посетим. Независимо колко сме богати, смели и издръжливи.

Още красиви фотографии можете да разгледате в нашата галерия.

Света гора в Гърция

Местата, на които женският ви крак никога няма да стъпи


Атон ни е наблизо, така че всички знаем - достъпът на жени до свещената планина с православни манастири е забранен. Може и да не сте чували обаче, че това важи и за всички животни от женски пол, освен котките и кокошките.

До полуострова може да се стигне само чрез ферибот и всеки мъж, който се качва на него, трябва да има специално разрешително за това.  

И все пак, известни са няколко странни случая, в които дами са успявали да се докопат до забранените брегове на Атон. Сред тях е френска писателка, за която се твърди, че през 20-те години на миналия век се е подложила на двойна мастектомия, само и само да заблуди, че е мъж. Друг пример са четирите молдовки, които влязли нелегално в Гърция и по случайност се озовали точно на свещеното място.

Джамията "Хаджи Али Дарга" в Мумбай, Индия

Местата, на които женският ви крак никога няма да стъпи

Случаят с една от най-емблематичните забележителности в Мумбай е още по-фрапиращ, тъй като забраната за жени не датира от векове, а е въведена миналата година. Скандалът около този случай е голям, още повече, че същото се повтаря и с други храмове в страната. 

Всъщност ограничението не обхваща всички точки от световната забележителност. Но на нежния пол се отказва достъп до най-важната и свещена част - мястото, където се съхранява гробницата на прочутия суфистки светец, дал името си на храма.

Управляващите "Хаджи Али Дарга" оправдават абсурдното си решение така - чак сега били осъзнали, че допускането на жени до гробницата "не е ислямско според законите на Шериата". Освен това подчертават, че на дамите им е позволено да носят цветя, да правят дарения, да се молят. "Единственото, което искаме от тях, е да не прекрачват прага".

Правителството отказва да се намесва, тъй като въпросът е религиозен.

Планината Омине в Япония 

Местата, на които женският ви крак никога няма да стъпи

Омине е една от свещените планини в Страната на изгряващото слънце. Вече над 1300 години само мъже са били допускани да се движат по каменистите пътеки, водещи към храма под върха. Забраната за жени остава, въпреки че през 2004 планината е включена в Списъка на световното природно и културно наследство на ЮНЕСКО.

Според тамошните вековни религиозни вярвания, дамите биха разсейвали пилигримите, докато от тях се очква да се отдадат на пълно себеотричане по време на престоя си в планината.

Така че, поне засега старите дискриминативни традиции в Омине продължават да се спазват стриктно. Въпреки декрета на японското правителство от 1872, който премахва забраната за достъпа на жени в много от планините в страната. 

Местата, на които женският ви крак никога няма да стъпи

Към цялата тази неприятна информация трябва да добавим още един факт, макар да не става въпрос за пълна забрана. А именно: в много от индуистките храмове на Индия и Индонезия не се позволява достъпа на жени по време на месечния им цикъл. Как точно се проверява дали правилото е спазено, за нас остава загадка.

Що се отнася до Саудитска арабия, там пък изобщо няма да ви допуснат в страната, ако не пътувате с роднина от мъжки пол. От него ще се очаква да влезе в ролята на ваш придружител и наставник.

Ако тази статия ви е била интересна и искате да продължаваме да обикаляме по света заедно, макар и виртуално, можете да се присъедините към Jenite.bg във фейсбук!

28 4
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



8
Не е посочен 03.01.2014|18:36
Ами те са много хубави, но след като са забранени за нас, какво да кажем.
7
Не е посочен 03.01.2014|17:39
А са толкова красиви.
6
Не е посочен 30.12.2013|17:32
Много хубави места, но жалко, че жени не могат да стъпят на тях.,
5
Не е посочен 30.12.2013|15:41
Това е много странно поне за мен .
4
Не е посочен 30.12.2013|15:25
Защо ? Каква е тази дискриминация ?
3
Не е посочен 27.12.2013|17:10
Красива места и наистина е голяма загуба, че не допускат жени, но традиции, трябва да се уважават, пък може един ден да отпаднат.
2
Не е посочен 27.12.2013|16:11
Жалко, такива красиви местенца, които няма да можем да видим.
1
Не е посочен 27.12.2013|16:05
няма нужда да знаем как се проверява дали една жена е в цикъл.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay