Митове относно пиратите, създадени от Холивуд

Митове относно пиратите, създадени от Холивуд

Има стотици филми и книги за живота на пиратите. Днес обикновен пират за нас е капитан с папагал на рамо, копаещ съкровища на безлюдни острови. Разбира се, той има екипаж от опитни моряци, някои от които имат дървени крака и липсващи очи. Но повечето от "фактите", които знаем за пиратите, са пълна измислица. 

Мит 1: Само мъжете били пирати

Вероятно сте чували, че жените на кораба носят лош късмет. Но това не е вярно, според пиратски истории. Например Жана дьо Клисон продала цялото си имущество и отишла на море с черни знамена, за да отмъсти на съпруга си.

Сайида ал Хура е друг известен пират. Тя работи с друг пират, Барбароса, и контролира Средиземно море в началото на шестнадесети век. Тя била една от най-известните жени пирати.

Мит 2: Пиратите са действали само по моретата

Разбира се, пиратите са свързани с морето. Но те често правят още една крачка напред и дори завладяват близките градове и крепости. Хайредин Барбароса бил известен с това. По този начин той става владетел на Алжир и дори нахлува в някои градове в Испания и Италия.

Легендарният Хенри Морган е бил експерт по сухопътни експедиции. И той нахлул и завладял Панама. Няколко години по-късно той става вицегубернатор на Ямайка.

Мит 3: Капитаните имали абсолютна власт

Трудно е да се повярва, но пиратите имали развита демокрация и всички ключови позиции били дадени на избрани кандидати, за разлика от военните кораби. Абсолютната мощ довела до това, че обикновените моряци не получавали достатъчно заплащане, не се хранели добре и се натоварвали с работа.

Пиратите използвали гласуване, за да вземат всички решения, като къде да отидат, кого да ограбят и какво да правят със затворниците. Гласът на капитана нямал значение повече от на обикновения моряк.

Мит 4: Пиратите били престъпници 

Всички сме чували, че пиратите са били безмилостни. Но в действителност това не било вярно. Поради ниските доходи и лошите условия на труд много моряци станали пирати.

Като цяло пиратите били доста миролюбиви за времето си. Тяхната цел била да получат стоките, а редки убийства били извършвани само за да сплашват другите и да поддържат имидж.

Мит 5: Пиратите карали затворниците да ходят по дъската

Първият човек, който е измислил ходенето по дъската, е писателят Даниел Дефо в книгата си "Обща история на пиратите". Идеята е взета от други писатели и става популярна. Всъщност няма доказателства, че истинските пирати са карали затворници да правят такива неща.

Мит 6: Вместо ръце били използвани куки, а дървените крака били нещо обичайно

Едно от основните неща, които изникват в ума ни, когато мислим за пират, е дървен крак и липсващо око. Такива неща са били използвани в реалния живот, тъй като по онова време пиратите често са били ранявани. Въпреки това, малко от тях успявали да живеят по този начин, така че не са били често срещани.

Носенето на превръзка за око не се дължи на нараняване. Били използвани, за да помогнат на очите да се приспособят към липсата на светлина, в случай че трябва да атакуват тъмните помещения на корабите.

Мит 7: Копаенето на съкровища е нещо, което всички пирати са правили

Според този популярен мит, пиратите заравяли съкровища на безлюдни острови и други тайни места. Така че светът трябва да е пълен със забравено злато. Но това не е вярно. Има само няколко известни примера за подобни грабежи. Едно от тях е съкровището на Уилям Кид, което правителството намерило доста бързо и той бил арестуван. Друг пример е съкровището на Франсис Дрейк, което той скрил и след това се върнал да вземе.

Разбира се, те взимали злато или скъпоценни камъни винаги, когато на кораба имало такива. Но те взимали предимно храна, оръжия, мрежи за риболов, лекарства и други различни полезни предмети за оцеляването си.

Мит 8: Папагал на рамото е верен приятел и спътник

През златния век на пиратството екзотичните животни били тенденция в Европа. Папагалите били лесни за транспортиране и стрували много. Има логика в това, че пиратите са ги транспортирали. Но няма доказателства, че е имало пират, който е имал спътник папагал.

Това, което знаем със сигурност, е, че котките са били транспортирани на корабите. Те били добри в улавянето на мишки и плъхове, а някои хора дори вярвали, че носят късмет.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay