Риза и рокля в едно - от къде е това модно влияние?

Революция от миналия век, която още владее света

Кирстен Дънст се отправя към ревюто на Chanel (25 януари 2011г.)
Кирстен Дънст се отправя към ревюто на Chanel (25 януари 2011г.)

Денят е 25-ти, месецът март, но годината е 1911.

В сградата в Долен Манхатън със знаменито име Asch, която днес се нарича Браун (Brown Building), избухва пожар на последните етажи. По онова време там се помещава производството на "Triangle Waist Company", която тогава е най-големият производител на рокли-ризи.

Най-голямата работна злополука в историята на модната индустрия отнема живота на 146 шивачки и работници в компанията.


Днес Ню Йорк Таймс ни напомнят, че се навършват точно 100 години от това злощастни, но знаково събитие, а ние се запитахме: какво всъщност е роклята-риза и от къде идва?

В книгата си "Triangle: The Fire That Changed America авторът Дейвид фон Дреле описва дрехата като "едно от първите истински разтърсващи модата влияния на Америка".

Проектирана и предназначена за работа, роклята станала предпочитано облекло за младите момичета и жени, които за разлика от майките и бабите си, вече не желаели да се спъват в собствените си поли и да "метат" улиците на Манхатън. Нито да пристягат талиите си с почти убийствените причинители на деформации – корсетите.

"Този стил символизираше и същевременно освободи движението за женските права", допълва Дреле в книгата си.

В началото на века Америка е залята от модното влияние на практичната рокля. Тя е комбинация от класическа риза и пола, която разкрива глезените и крака малко над тях – практика в облеклото, която е недопустима до тогава.

След няколко десетилетия тази обикновена работническа униформа претърпява метаморфоза и се появява директно на подиума за Висша мода. Кристиан Диор дава нов смисъл и значение на роклята-риза с известното си течение на 40-те години New Look. Това определя начина на обличане на жените през 50-те (например Дона Рийд) и в края на същото десетилетие се превръща в емблема на движението за граждански права.

От тогава до днес роклята преминава през няколко инкарнации чрез дизайнери като Ив Сен Лоран, който използва каки и големи копчета за по-"сафари" излъчване, и Даян Фон Фюрстенберг, която буквално накара тази рокля да "прегърне" жената. Но през каквито и промени и иновации да е преминала, оригинала си остава най-траен и все така модерен през годините, за което спокойно можем да обявим роклята за класика.

Сега през пролетния сезон имате възможността повече от всякога да станете част от това модно течение, защото с носталгичната нотка, която завладя подиумите, дизайнерите ни дават доста предложения в този стил.

В този тип рокля вече видяхме облечени Кирстен Дънст на ревюто на Chanel в началото на годината, Никол Кидман на филмовия фестивал на Санта Барбара, Алекса Чънг с няколко вариации при посещение на модни дефилета...

Освен емблема
на една революция не само в облеклото, а и живота на жените, роклята-риза остава една от най-популярните тенденции на миналия век. Практична, минималистична и елегантна, тя служи на жените като дневно облекло и същевременно лесно се нагажда към нощния живот.

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay