Как да проверите качеството на меда у дома?

Как да проверите качеството на меда у дома?
Pexels

По традиция у нас се произвежда  хубав мед,  но в търговската мрежа винаги се намират недобросъвестни марки.
Диетологът Елена Соломатина дава безценни съвети к ак да различим висококачествения мед от фалшивия.

Според нея най-лесният и ефективен начин да избегнете фалшификатите е да купувате мед от  доверени места .

"Трябва да разберем, че дори в най-естествения мед могат да се открият  опасни частици , например ако  медът е събран в близост до промишлени предприятия, радиационни зони или главни пътища . Затова е по-добре да избирате големи търговски обекти и супермаркети за покупка, където са по-внимателни за автентичността на продукта", обясни Соломатина.

Три хака за това как да тествате меда у дома

Тъй като почти всеки е изпадал в неприятна ситуация съдържанието на бурканчето да няма много вкус и консистенция на мед, можете да използвате най-простите методи, които ще ви позволят да определите качеството на продукта в домашни условия.

- Запалете малко количество мед  - ако загори, това е просто глюкозен сироп

- Можете да проверите качеството на меда за наличие на нишесте, което му придава лепкавост, като  капнете капка йод  - ако медът стане син, значи съдържа добавка

- Разтворете малко количество  мед във вода  - ако медът изчезне напълно и течността остане бистра, това означава, че е с лошо качество. Ако сладката маса остане на дъното или водата стане мътна, това е добър продукт.

Как иначе да се определи качеството на меда

Освен това мирисът, вкусът и консистенцията са показатели за качеството на меда, допълва лекарят.

"Нискокачественият продукт може да има специфична миризма и също така да не оставя лека тръпчивост в гърлото, защото естественият мед дава усещане за гъделичкане, но захарта не. Преди употреба можете да проверите наличието на пяна върху меда: ако не е на горния слой, това означава, че медът не е узрял, бактериите се развиват по-бавно в такъв продукт, но в същото време срокът му на годност изтича по-бързо", обясни Соломатина.

Специалистът припомни още, че естественият мед има тенденция да се захаросва.

"Ако сте купили мед през лятото и през зимата той не е започнал да се захаросва, това означава, че медът просто е бил загрят, за да бъде поставен в някакъв съд или буркан. Както знаете,  нагряването на меда е много вредно , дори ако е натурален и не съдържа добавки от трети страни - той просто губи полезните си свойства и става токсичен", заключи Соломатина.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay