София Борисова за новата си колекция и булчинските тенденции по света

Най-успешната българска дизайнерка на булчински тоалети създава бранд и в Италия

София Борисова за новата си колекция и булчинските тенденции по света

Усмихнатата София Борисова безспорно е най-известният български дизайнер на булчински тоалети. Вероятно знаете с какво да свържете личността ѝ, но все пак ще се опитаме да обобщим.

Преди две десетилетия София Борисова създава модна къща "Романтика Фешън" и оттогава насам не спира да утвърждава както собственото си име, така и името на бранда. Вече три поредни години в ръцете на София са поверени изящните вечерни тоалети на финалистките в "Мис България".

Тя безспорно е и любимият дизайнер на популярните хора в България: певци, артисти, бизнесдами и представителки на политическия елит. Рокли на София Борисова са избирали за сватбите се Деси Слава, Софи Маринова, бившата половинка на Иван - Вихра, настоящата съпруга на Константин - Надя, Антония Петрова, "адреналинката" Жана и много други.

Самата София се гордее особено силно с двете си награди "Златна игла", които спечели миналата година - за "Дизайнер на годината" и "Модна къща на годината". Тя е и единственият български моден творец с ревю на булчински тоалети в Милано.

Имайки предвид всичко това, нямаше как да не поканим именно София за специален гост на месечната ни тема "Сватба от мечтите".

Дизайнерката ни разказа, че в самостоятелно ревю на 18 февруари ще покаже новата си колекция, озаглавна Red Carpet. София ще зарадва бъдещите булки и със своята сватбена колекция за 2015, която ще бъде представена с новата марка на талантливата дама, създадена специално за Италия - Sofia Sposa Milano. Тя ще бъде показана в Милано и Рим през март и май. Някои от прелестните модели виждате предварително в настоящата статия.

Ето какво още ни сподели София Борисова за своите творения и за актуалните тенденции в булчинската мода по света и у нас.

Какво те вдъхнови за моделите от новата ти колекция? Каква е жената, за която са предназначени?
Надявам се моделите да се харесат както на българските булки, така и на италианките. Изцяло съм се съобразила с пазара там. Материалите, от които са ушити роклите, са от най-известните фабрики за дизайнерски платове в Париж и Италия. Те са и моето вдъхновение да творя все нови и нови тоалети.

Колекцията е за жената, която иска да изглежда уникално, да съблазнява, да бъде секси, роклята ѝ да изразява романтика и позитивно мислене, емоцията от най-щастливия и незабравим ден в живота ѝ.

София Борисова за новата си колекция и булчинските тенденции по света
Кои са най-актуалните световни тенденции в сватбената мода?
Рокли, които са обемни, но и изработени от фини леки матери: коприна, муселин. Дантелата пък е царицата тази година – тотален моден хит.

Много са актуални и роклите с линиия тип "русалка" или "А линия". Обемната принцеса също е модерна, но с разкройка от талията.

Друг вариант са изчистените тоалети, украсени с колани с камъни Swarovski или дантелени цветя.

От няколко години насам понятието "винтидж" се използва много усилено в модата, пък и във всички сфери на дизайна като цяло. Как намира тази тенденция отражение в булчинската мода? 
Тази година винтидж стилът присъства доста усилено в сватбената мода на Франция и Италия: уникално красиви ретро дантели, копринени тюлове, панделки, коланчета... Когато изработваш конкретен модел, трябва много да внимаваш какви материи ще използваш за него, тъй като е необходимо да бъде спазен всеки детайл в този модерен ретро стил.

Вероятно сега той ще започне да се търси и в България. Щастлива съм, че с моето ревю първа ще покажа автентични ретро рокли. 

София Борисова за новата си колекция и булчинските тенденции по света
Различават ли се желанията на българските булки от повелите на световната мода?  
Не, напротив. Продаваме нашите тоалети в различни точки на Европа и според моите наблюдения българката най-много се интересува от най-новите колекции. Докато в Германия, например, искат нещо удобно и красиво, но не ги интересува, че моделът е отпреди две години. Българските булки се допитват до нас кое е актуално като световна тенденция.

Задължително ли е булката да бъде в бяло? 
От няколко години бялото не е актуално. Тази година, освен цвят слонова кост, са актуални цветовете шампанско, канела и блъш (много светло розе).

Какви са предимствата и недостатъците на голямата разкошна булчинска рокля и малката бяла рокличка, ако можем така да се изразим?
Когато покажа една обемна рокля, булката обикновено казва: "О, ще ми е тежка и огромна". Но когато я облече, е различно. Сега ние изработваме този тип рокли от много пластове тюл или копринена органза, но с нова технология, която ги прави съвсем леки и същевременно наистина пищни.

Късата рокля е удобна, но винаги за церемонията трябва да присъства нещо допълнително към нея – било то шлейф, или обемна фуста.

София Борисова за новата си колекция и булчинските тенденции по света
Ако на теб самата ти предстоеше да бъдеш булка тази година, какъв тоалет би си избрала?
О, пак бих избрала тясна секси рокля. Може би сега бих сложила и фини дантелени ръкави, но изрязан дълбок гръб. Сикси визията и дантелата са ми любими.

За коя световноизвестна дама би искала да подготвиш сватбен тоалет?
Винаги съм искала да направя рокля за Анджелина Джоли. Много я харесвам. Искам да облека и Шакира – страхотна позитивна жена. В момента обаче фаворитка ми е Нина Добрев и бих ѝ направила най-уникалната рокля с надпис MADE IN BG.

И все пак, не е само роклята. Можеш ли да дадеш няколко идеи за актуална и интересна сватба, която със сигурност ще бъде запомнена?
Мога да дам много идеи, тъй като освен с облеклото на булката, майката, шаферките, кумата, ние се занимаваме и с по-нестандартни декорации. Стилна сватба, приказна сватба, романтична, в духа на 60-те години, ретро сватба.

Наскоро правихме една сватба, за която дрескодът гласеше всеки гост да бъде облечен в народна носия. Ако няма такава – направо да не идва. Всички изглеждаха уникално с носиите. Кумата, булката, 60-те гости... Страхотно преживяване в Арбанаси! Подаръците за гостите бяха стомнички с вино. 

Какво още би искала да ти се случи в професионално отношение? 
Имам огромно желание да участвам на прет-а-порте в Париж, рамо до рамо с най-известните дизайнери като Elie Saab, Zuhair Murad, Valentino, Oscar de la Renta и др.

Пожелаваме на София Борисова много бъдещи успехи и ѝ благодарим за това интервю!

Ако искате да продължаваме да ви срещаме с талантливите и позитивните личности на България, можете да се присъдините към Jenite.bg във Facebook!

18 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



8
Не е посочен 04.03.2014|15:12
много оригинални модели, браво!!
7
Не е посочен 17.02.2014|14:44
Хубави рокли!
6
Не е посочен 17.02.2014|14:17
честно да си призная вече ми изглеждат еднакви тези рокли, кой знае какво в сферата на булченските рокли не може да се измисли :)
5
Не е посочен 17.02.2014|09:14
Моделите са много готини!
4
Не е посочен 14.02.2014|21:07
Много добра колекция.
3
Не е посочен 14.02.2014|18:39
Пожелавам й много успехи и да бъде все така добре и за напред.
2
Не е посочен 14.02.2014|16:48
Уникално красиви рокли на световно ниво!
1
Не е посочен 14.02.2014|15:34
Красиви рокли наистина, всяка една жена на този ден иска да се чувства специална и като принцеса.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay