"От небето до дъното" всичко е мода

Те са четирима млади и талантливи дизайнери, които ще променят модния свят

Модата е избор, с който човек се ражда. Тя е призвание и вдъхновение, в което талантливи творци изразяват себе си, помагат ни да видим света през техния поглед, който винаги е различен, интересен, неочакван.

Таня Терзийска, Янчо Спасов, Радина Душкова и Яна Енсел са влюбени в модата. Тя ги обединява и заедно създават първите си колекции. Съвършено различни, но част от едно цяло - Jam Fashion.

Тази вечер те ще направят дебюта си в модния свят. Издебнахме ги часове преди началото, за да ни разкажат за себе си, идеите си и бъдещите си планове.

Какво е Jam Fashion?
Jam Fashion е парти за мода, представено на фона на алтернативна музика. По време на събитието всеки от нас ще покаже стила си на работа и изработените си тоалети.

Защо решихте да обедините колекциите си, вместо да ги представяте индивидуално?
Идеята дойде спонтанно. Все пак, това са мини колекции и решихме,че ще е по-интересно и по-смислено да ги обединим. Поотделно не биха имали въздействието, на което се надяваме.

Кое е общото и кое е различното между тях?
Те са много различни, като самите нас, но все пак успяхме да ги обединим в една тема, която се казва "От небето до дъното". Тя, всъщност, символизира това различие. Различното в дрехите е класовата принадлежност, която представят. Докато едните са елегантни (отбрани), другите са отхвърлените (нежеланите). А това, което ги свързва, е модата.

Как се открихте?
Събра ни Художествената академия."От небето до дъното" всичко е мода

Какво е характерно за всяка една колекция, кои са нейните отличителни черти?
Таня: Колекцията ми е вдъхновена от дантелата, така наречената "Кралица на текстила". Затова и моите модели представят "небето" в цялостната концепция. Те са ефирни и женствени, като същевременно показват колко силна и съблазнителна е жената.

Янчо: Моята мини презентация е младежка и съчетава релефни елементи с плоски повърхности. Опитвам се да комбинирам несъчетаеми материи. Също така представям и рисувани модели с анималистични елементи. Опитах се да пресъздам някои животински видове в тотално различна светлина от реалната им.

Радина: Характерно за моята колекция е, че е хаотична и не отговаря на точно определен стил, тя не следва модни правила. Дрехите в нея дават възможност за себеизразяване на личността, за свободно поведение и дори личен протест.

Яна: Моята колекция е вдъхновена от катакомбите на Париж. В съвремието те са станли поле за изява на всички инакомислещи млади хора. Протестиращи срещу устройството на горния свят, те организират своите партита, срещи и културни събития под земята, където законите на обществото не съществуват. Всеки е свободен и необременен. Всички са различни и оригинални.

В дрехите си използвам заемки от пънк сцената, рок културата и хипи движенията. Много от нещата са умишлено oversize, не само защото това е водещ тренд за 2012 година, а и защото се е наложил сред младите като символ на бунт срещу подредеността и привичките. Искам от моите дрехи да се усеща бунта и непримиримостта.

Какви са посланията, които отправяте чрез модата?
Таня: Модата и личният стил, според мен, са едни много силни средства да обичаш себе си и да го показваш. Няма нищо лошо в малко суета и себелюбие, а чрез модата човек може да се самоизтъкне и изрази напълно. Важното е винаги да се търси красотата и хармонията – и в начина, по който изглеждаме, и в живота.

Янчо: Посланието,което искам да отправя е, че това, което човек носи, трябва да го прави щастлив, независимо дали му отива. Няма значение мнението на другите.

Радина: Важно е хората да се обличат с вкус и най-вече да имат усет за мярка. Начинът на обличане е начин да изразиш себе си и да покажеш личната си самооценка. Модата е висш език, който всички говорим, затова е важно да я разбираме и да бъдем себе си.

Яна: Аз съм така нареченият anti-society (срещу обществото - б.а.) творец. Моето послание е да бъдеш свободен, да бъдеш независим от обществените догми, да си смел и никога да не потъпкваш себе си в името на пари, власт и известност. Боря се срещу всичко, което XXI  век ни предлага като морални ценности и възпитание. Прецакай системата или тя ще те прецака!

Лесно ли, според вас, се постига моден успех по нашите ширини? Какво ви мотивира да го преследвате?
Яна: Не с"От небето до дъното" всичко е модае постига лесно успех, особено когато 90% от обществото смята за "мода" поп-фолк стилa. Трудно е да разчупиш дългогодишно насадено мислене и стереотипи за красота, валидни само на Балканите – силиконови гърди, разголеност, изрусени удължени коси и т.н. Много ми се иска българската жена да започне да се облича поне малко по-сходно с европейските жени. Лично аз смятам, че шансовете ми за изява са навън.

Правя ревюта тук за малкото млади хора с индивидуален стил и усет към модерното. В България няма пари за изкуство и това ще е така, докато дори парите за хляб не достигат. Гладът оскотява хората.

Какво е нужно на един млад творец, за да прави изкуството си у нас? А вие притежавате ли го?
На първо място е много важно всеки сам да намира начин да си поддържа интереса и да не се обезсърчава. Другото важно нещо е огромното желание и търпение, защото специално тук, за да станеш популярен с изкуството си, ти трябват "дебели" връзки и "дебели" спонсори. Ние нямаме нито едното, затова ще използваме родната сцена като трамплин и трупане на полезен опит.

Какво ще видят гостите на събитието довечера? Това ли е първата ви изява?
Гостите ще видят нашите дрехи, представени по оригинален начин от различни типажи хора. Ще има момичета с пиърсинги от столичните рок барове и скейт паркове, артисти от театъра, професионални модели. Всяка дреха е подбрана да отразява личността на човека, който ще я облече. И всеки ще има свободата да интерпретира с поведението си как чувства даденото му облекло.

Това е първата ни съвместна изява.

А коя ще бъде следващата?
Планираме следващата за есента, когато хората отново ще се завърнат в София след летните отпуски.

13 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



25
Не е посочен 28.06.2012|22:02
Браво, Радина! <3 от Атанас Д. и Иванка Д. ВСЕ ТАКА НАПРЕД...:)
24
Не е посочен 28.06.2012|16:42
Хората правят булчински рокли от тоалетна хартия и пак е мода, ние не можем да осъдим това :) ексцентрични са, но в крайна сметка и те си имат фенове. Аз много харесах кецките с копченцата по тях.
23
Не е посочен 28.06.2012|16:26
Някои дрехи не могат да се нарекат "мода"
22
Не е посочен 28.06.2012|16:19
Някои от моделите определено хващат окото.
21
Не е посочен 28.06.2012|15:58
Те сякаш са най-издържани и според мен
20
Не е посочен 28.06.2012|15:57
Модата е като колело, което постоянно се завърта и в едни момент онова което сме харесвали преди години става отново актуално
19
Не е посочен 28.06.2012|15:57
Свежи идеи имат младите дизайнери, дано да постигнат успех, макар че това е поприще, в което има огромна конкуренция.
18
Не е посочен 28.06.2012|15:56
и от небето до дъното е пълно с някаква си измислена ,тъпа мода :)
17
Не е посочен 28.06.2012|15:56
Много креативност и оригинални идеи има в тоалетите
16
Не е посочен 28.06.2012|15:39
явно след няколко години вече няма да има нормални дрехи - всички ще са някакви ей такива тотално измислени
15
Не е посочен 28.06.2012|15:22
Последната мацка се е справила добре... другите са малко по-странни и затова не ни допадат! Но за всеки влак си има пътници!
14
Не е посочен 28.06.2012|15:11
Желая много успехи на младите ни модни дизайнери! Имат талант! Нека го развиват все повече! Успех!
13
Не е посочен 28.06.2012|15:09
това ако е мода , аз главата си хващам , макар че имаше два три сполучливи модела ....
12
Не е посочен 28.06.2012|15:08
Интересни модели- много са различни и затова ми харесват- трябва ни глътка свеж въздух и много разнообразие в модата.
11
Не е посочен 28.06.2012|15:05
Май на Радина моделите най-много ми допаднаха... не че другите са лоши, но са ми повече на сърце!
10
Не е посочен 28.06.2012|15:00
Поне са малко по- различни и екстравагандни :) нуждаем се от това.
9
Не е посочен 28.06.2012|14:50
Смели идеи са осъществили- стискаме палци и само така :)
8
Не е посочен 28.06.2012|14:48
Така и трябва, мила! Но са им готини моделите на тези сладури! Желая им много успехи! И скоро на големите модни подиуми!
7
Не е посочен 28.06.2012|14:45
Кецовете ми харесаха мисля и аз да си направя едни такива! Ще е много яко! ;) Желая им успех!
6
Не е посочен 28.06.2012|14:41
Така е, но това е тяхното разбиране за мода, така им харесва , така ги рисуват, а вече кой и дали ще ги носи е въпрос на личен избор.
5
Не е посочен 28.06.2012|14:41
Доста трудно ми се струва,че ще бъдат приети!Успех им пожелавам,въпреки всичко!
4
Не е посочен 28.06.2012|14:40
Според мен модата е въпрос на собствен вкус, стила на обличане зависи от индивидуалната личност, аз например никога не се съобразявам с модните тенденции, обличам се така, както на мен ми харесва.
3
Не е посочен 28.06.2012|14:35
Наистина талантливи млади дизайнерки- дано да имат поле за изява :)
2
Не е посочен 28.06.2012|14:29
Дано да имат успех момичетата и да бъдат приети добре :)
1
Не е посочен 28.06.2012|14:27
някои от моделите са доста смели!
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay