Проблемът за расизма в модните седмици

В Милано оплюха Dolce & Gabbana, a в Париж посвещават цяла седмица на "черната мода"

Dolce & Gabbana успяха да привлекат много отрицателни мнения с колекцията си пролет-лято 2013, представена на Седмицата на модата в Милано. Доменико и Стефано се оказаха обвинени в недвусмислено напомняне за робските времена и съмнение в свободата на чернокожите. В галерията ни можете да разгледате някои от моделите, които провокираха въпросните протести.  

Идеята на показаната колекция е да пресъздаде модните трофеи на средновековните рицари, донесени от победоносни битки - коприна, екзотични облекла, флорални мотиви, масивни божута, раирани десени. Но нека не забравяме, че тогава и жените са били трофеи. А голяма част от дамите, които дефилираха за Dolce & Gabbana, изглеждаха като току-що изнесени от Африка, откъдето са идвали и тогавашните роби.

Докато в Милано все още се водят подобни дебати за афроамериканската култура, в Париж обявиха Black Fashion Week ("Седмица на черната мода”). Тя ще се състои в бившата сграда на Chanel и началото е било вчера (4 октомври).

Идеята е на сенегалската дизайнерка Адама Париж, която живее и твори в Европа. Тя споделя, че на модния подиум няма да се показва просто мода от "черни за черни", а ще се развие една култура, едно направление, също като "черната музика” и "черното изкуство”.

Проблемът за расизма в модните седмициОбици със "шоколадови" лица

4 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



6
Не е посочен 19.12.2013|18:57
моделите много ми харесаха
5
Не е посочен 08.10.2012|09:47
според мен колекцията е много хубава и не виждам къде е расизма,мисля,че има хора,които просто се чудят за какво да се хванат за да се заяждат!защо просто не се наслаждават на прелестните дрехи?
4
Не е посочен 05.10.2012|20:34
Ако тази колекция бе представена от африкански дизайнер или дизайнерка, то със сигурност отзивите щяха да са съвсем различни.
3
Не е посочен 05.10.2012|19:21
Не виждам какъв е проблема в обеците с шоколадовите лица. Сега чак пък толкова не бива да се вторачваме спорд мен в тази тема.
2
Не е посочен 05.10.2012|19:03
Не ставаме ли прекалено мвнителни и докачливи по тези въпроси?! Все пак това е форма на изкуство и тя по-скоро показва красотата на африканската култура, отколкото да ни връща към робството.
1
Не е посочен 05.10.2012|18:57
На мен дрехите ми харесаха и не виждам нищо расистко в тях. Струва ми се, че май попреклаяват някои хора или просто нямат с какво да се занимават.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay