Понякога желанията на мозъка не са полезни за тялото. Поничките са добър пример за това. Но познат ли ти е този сценарий: рано сутрин пътуваш за работа след стандартната любима закуска от сандвич и черно кафе, но се усещаш все още гладна и ти е трудно да се съсредоточиш над предстоящите задачи. Защо?
Испански учени дават отговора - мозъкът ти отказва да се активизира, защото е недоволен от закуската и му липсва съставка, от която се нуждае спешно: захар.
Кафето сутрин има много по-положителни ефект, ако се пие със захар, защото едновременният прием на кофеин и на глюкоза засилва повече мозъка, отколкото консумирането им поотделно. Комбинирани, те взаимно усилват ефекта си върху мозъка, като подобряват вниманието и работната памет.
Учените достигнали до тези изводи след като изследвали с магнитен резонанс мозъка на 40 доброволци. Част от тях пили кафе със захар, други - кафе без захар, а трети само вода. Резултатите били категорични - приготвеното със захар кафе е най-добрият начин да настроим мозъка си за предстоящия натоварен ден. Има утеха за любителите на неподсладено черно кафе - те могат да си осигурят същия положителен ефект, ако комбинират напитката със закуска, съдържаща захар.
Отдавна е известно, че кофеинът е стимулант, който влияе на мозъка и ни служи вярно в битката със сънливостта и умората. Досегашните изследвания показаха, че три чаши кафе на ден могат значително да намалят опасността от Алцхаймер, като предизвикат верижна реакция в мозъка, предотвратяваща увреждането му от болестта. Известно е също така, че глюкозата е основното гориво, от което се нуждаят мозъчните клетки, за да функционират правилно.
4 | 0 |