На какво се дължи болката в кръста и бедрата по време на менструация?

На какво се дължи болката в кръста и бедрата по време на менструация?
Canva

Болката в долната част на гърба и кръста по време на менструация, известна още като дисменорея, е често срещано оплакване сред жените. Причинява се основно от контракции на матката, която се свива, за да изхвърли лигавицата на матката (ендометриума) по време на менструация. Тези контракции могат да упражнят натиск върху нервите в областта на таза, причинявайки болка в долната част на корема, гърба и понякога дори бедрата.

Има два вида дисменорея: първична и вторична. Първичната дисменорея е лека до умерена болка, която обикновено започва няколко месеца след началото на менструацията. Смята се, че се дължи на повишената чувствителност на матката към хормони, особено простагландини, които играят роля при предизвикване на мускулните контракции на матката.

Вторичната дисменорея е по-рядка и по-тежка форма на болка. Може да възникне поради различни причини, включително ендометриоза, миоми, инфекция на матката или тазовия регион или проблеми с фалопиевите тръби. Тази болка може да изисква медицинска намеса.

Други фактори, които могат да повлияят на тежестта на менструалните спазми включват:

  1. Стрес: Хроничният стрес може да изостри усещането за болка.
  2. Дехидратация: Пиенето на достатъчно вода през целия месец може да помогне за облекчаване на менструалната болка.
  3. Диета: Някои жени откриват, че консумацията на големи количества сол или кофеин може да влоши техните симптоми.
  4. Липса на физически упражнения: Редовните упражнения могат да помогнат за намаляване на тежестта на менструалните спазми.
  5. Хормонален дисбаланс: Жените с дисфункция на яйчниците или поликистозни яйчници може да имат по-тежки менструални спазми.

Ако менструалните спазми са тежки и нарушават ежедневния живот, важно е да се консултирате със здравен специалист, тъй като може да има основни медицински състояния, които изискват лечение. Междувременно някои жени намират облекчение от болкоуспокояващи без рецепта, топлина или акупресура.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay