7 причини да избягвате сметаната за кафе

7 причини да избягвате сметаната за кафе
unsplash

Както вероятно знаете, най-добрият вариант е да пиете кафето си чисто. Но ако не можете, не е проблем да добавите малко захар, мляко или дори някакъв сироп, но никога не посягайте към сметаната за кафе. Ето защо:

1. Всъщност не съдържа сметана. Точно така: сметаната за кафе не съдържа сметана. Всъщност не съдържа никакви млечни продукти. Цветът на този продукт е бял, само за да наподобява сметана. В действителност повечето сметани са комбинация от царевичен сироп, вода и частично хидрогенирани растителни масла. Съставките са внимателно формулирани, за да се постигнат млечно-сладките нотки.

2. Пълна е с химикали. Сметаните за кафе също съдържат луда смес от сгъстители и консерванти. Сгъстители като карагенан и целулозна гума помагат на сметаната да постигне тази плътна текстура, която очакваме от млечните продукти. Консерванти като бутилиран хидроксианизол (BHA) и бутилиран хидрокситолуен (BHT) позволяват на бутилките със сметана да останат в хладилника, без да се развалят много по-дълго, отколкото всяка истинска сметана би издържала. Известно е, че сгъстители като карагенан причиняват възпаление и стомашно-чревни проблеми, а консерванти като BHA и BHT могат да увредят репродуктивната система.

3. Сметаните могат да бъдат пълни със захар. Освен ако не използвате варианта без захар, сметаните са пълни с добавена захар. Някои популярни марки съдържат пет грама на супена лъжица, което е 10 процента от дневната препоръчителна захар. И за протокола, едва ли някой използва само една супена лъжица сметана на ден. По-вероятно е да изсипете около 30 процента от дневния си прием на захар в кафето си още в 9 сутринта.

4. Кара ви да жадувате за ОЩЕ ПОВЕЧЕ захар. Консумирането на много захар рано сутрин изпраща кръвната ви захар във въздуха, оставяйки ви уязвими към глада за захар през останалата част от деня. Ако започнете деня си с много захар, вашето базово ниво на удовлетворение и ситост ще бъде повишено. Вероятността да почувствате желание за нещо сладко ще бъде много по-висока. 

5. Сметаните без захар са още по-лоши. В света на преработените храни "без захар" просто означава, че вместо царевичен сироп компаниите използват изкуствени подсладители, за да постигнат този сладък вкус. Това означава повече химикали! Подобно на други консерванти... телата ни не са се приспособили. Не е изненадващо, че изкуствените подсладители могат да окажат отрицателно въздействие върху тялото ви с течение на времето, като например намаляване на добрите бактерии в чревния ви биом и увеличаване на риска от диабет тип 2. 

6. Почти невъзможно е да се консумира умерено. Повечето хора пият кафе абсолютно всеки ден, дори по няколко кафета на ден. Ако сметаната е част от този ритуал, свързан с кафето, всички тези химикали и добавената захар ще се натрупват с времето в голяма степен.

7. Има и други варианти! Ако не можете да пиете кафето си чисто, опитайте да добавяте истинска, животинска сметана. Или, ако предпочитате без млечни продукти, използвайте овесено мляко или бадемово мляко. Ако обичате кафето си по-сладко, добавете малко кафява захар или обикновен сироп. Вярно е, че всички тези варианти също съдържат захар или мазнини, също като сметаната. Но техните списъци със съставки са кратки и разпознаваеми, така че винаги знаете какво слагате в тялото си. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay