Вчера ви представихме основните правила за здравословно хранене, споделени с нас от холистичния лекар д-р Мария Папазова. Според нея продуктите от краве мляко са изключителни алергени, не се понясят добре от нито един човешки организъм и не трябва изобщо да присъстват в менюто ни. Малко по-оптимистично стои въпросът с овчето и биволското мляко, но все пак и те трябва да се консумират възможно най-рядко.
С какво да ги заменим?
Съществуват много повече възможности, отколкото незапознатият читател би предположил. Млека могат да се приготвят от най-различни видове ядки и семена, като най-горещо препоръчваме: бадеми, кашу, орехи, соя, овесени ядки, ориз, слънчогледово или конопено семе, чия, сусам. Още по-горещо препоръчваме варианта сами да си приготвите напитката в домашни условия, тъй като ядковите млека по магазините все пак са претърпели някаква топлинна обработка, а тя унищожава част от полезните вещества в тях.
Няма нищо сложно. В общи линии, може да се приложи една и съща процедура за всички споменати продукти.
1. Накиснете избраните сурови ядки или семена във вода за около 8 часа.
2. Отцедете ги и ги изплакнете.
3. Изсипете ги в блендер и ги залейте с вода - количеството може да варира, така че сами решавате колко да бъде гъсто вашето мляко. Разбийте много добре.
4. Някои млека се нуждаят от прецеждане през марля, след като излязат от блендера.
5. Тази стъпка е по желание, в случай че искате да подсладите напитката. Върнете я в блендера и добавете към нея някое от следните предложения: фурми, мед, сироп от клен, сок от агаве, рожково брашно. За аромат към ядковото мляко може да се добави и ванилия, какао или канела. Слагането на плод в блендера пък ще ви гарантира консумацията на вкусен и полезен шейк!
Ако искате да получавате още здравословни рецепти от нас, присъединете се към Jenite.bg във фейсбук!
41 | 0 |