Facebook и съвременната журналистика

Facebook и съвременната журналистика

Facebook и съвременната журналистика

Възможно ли е да съществува организация, стъпила единствено и само на Facebook активността? Безспорно да, а появата ѝ бе единствено въпрос на време.

Сайтът mashable.com съобщава, че The Rockville Central, обществен новинарски сайт от Вашингтон, се мести изцяло в своята Facebook страница от утре, 1 март. Рискованият ход на главния редактор Синди Кот Грифитс е поредното доказателство за нарастващата роля на Facebook, който служи като платформа за журналистите и им дава ресурси за новини и репортажи.

По принцип една не малка част от съвременната журналистика се осланяха на социалната мрежа Twitter, с която хората научаваха нужните им неща в реално време, а достъпът до информацията бе моментален. Но Facebook постепенно става все по-публична система. Спрямо Twitter продуктът на Марк Цукерберг дава нещо повече от 140 символа възможност за изразяване, споделяне и достъп до информация.

От една страна Facebook се оказа от огромна полза и помощ в организацията на събитията в Египет преди месец. От друга, журналистите сериозно разчитаха и използваха социалната мрежа, за да съобщават всичко ново около случващото се в Северна Африка и Близкия Изток. Рияяд Минти от Al Jazeera English споделя, че скорошните политически събития са демонстрирали важната роля на Facebook в журналистиката, помагайки на репортерите в реално време да разясняват ситуацията около тях и да споделят нещата, които виждат. Дейността на журналистите в социалната мрежа е помогнала и на самата Al Jazeera да следи планираните протести, да събира важна информация и да открива източници.

Едно от основните предимства на Facebook пред другите социални мрежи е броят на потенциалните източници. National Public Radio например е създала своя Facebook общност от повече от 1.5 милиона потребители. Те се оказват неограничен източник на информация. Почти няма посока, в която агенцията да не е получавала изчерпателни данни. От изгонени от училище, до хора, които неправомерно са отстранени от работа, NPR търси информация чрез обновяване на статуса си, а потребителите, свързани с нея, доставят най-точните и полезни отговори.

Наблюденията показват, че подобни агенции, организации и други медии създават около себе си Facebook общества, които с времето стават надежден източник. От своя страна въпросните организации пък се доверяват на хората във Facebook и така работата става в екип.

Друга много важна последица от развитието на социалните мрежи е, че съвременните журналисти се научават да възприемат и подбират информацията по съвсем нов начин. Възможностите на този нов тип журналистика са смятани за безгранични, или поне границите им ще стигнат там, където стигнат границите на самите социални мрежи.

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay