Как да останете мотивирани, когато мразите работата си

Мразите работата си? Има решение!

Как да останете мотивирани, когато мразите работата си

Да бъдем честни: в много от случаите и при много хора - работата не е приятна. Процентът на хората, които обичат работата си, е ужасяващо нисък, а причината за това е, че всички бавно започват да осъзнават, че могат да живеят по-добре. Има много възможности пред всеки, който наистина желае да поеме контрола над живота си и да се посвети на нещо, което обича. Това обаче никак не е лесно.

 

Милиони хора по света всеки ден се събуждат нещастни от мисълта, че имат работа, която мразят. Сред причините за това са страхът от провал, страхът от голям успех, липсата на инициативност, липсата на точно определени цели, апатията към живота и готовността да се задоволят само с това, което имат. Всъщност нищо не оправдава хората, които живеят като жертви на всичко изброено, но истината е, че всички го правим понякога.

 

В резултат просто си намираме работа, която смятаме за приемлива и се заробваме с нея в продължение на години, тъй като не искаме да отделим време и да положим усилия да намерим нещо по-добро. Когато се окажем в подобна ситуация имаме избор – да напуснем и да си намерим работа, която обичаме или да продължим да се мъчим. Повечето хората избират второто.

 

Въпросът е как да останем мотивирани, когато мразим работата си. Предлагаме ви 5 идеи, които да ви поддържат мотивирани... или поне достатъчно мотивирани да не ви уволнят.

 

Планирайте бъдещето си

Ако имате ясна представа къде искате да се намирате в следващите 1, 3 или 5 години работата ви ще изглежда далеч по-поносима. Очакването и борбата за постигане на нещо, което силно желаете, може да ви отведе от безнадежност до решителност. Постарайте се да намерите такова нещо.

 

Не носете омразната си работа и вкъщи

Колкото по-бързо се отърсите от омразата и неприятните емоции в края на работния ден, токова по-добре. Не превръщайте близките си в жертва на лошото си настроение. Това е особено важно ако имате деца. Не бива да си правят изводът, че работа обезателно означава нещастие.

 

Наслаждавайте се на страстите си

Ако знаете какво ви прави наистина щастливи, насладете му се! Дори да е само по час на седмица, просто трябва да го направите. Нямаме предвид пазаруване или обикновено хоби, а нещо, което наистина обичате. Защо това е важно? Защото тези моменти на истинско удоволствие могат да ви предпазят от това да си изпуснете нервите и да се развикате на шефа например. Ако имахте финансовата възможност да напуснете най-вероятно вече щяхте да сте го направила, така че не си просете уволнението.

 

Планирайте напускането си

Вероятно хората осъдени на години затвор прекарват много време планирайки какво ще правят, когато излязат на свобода. Работата, която мразите, може много да наподобява дългогодишна присъда. Макар да знаете, че всъщност не сте задължени да останете, може лесно да се почувствате така заради външни фактори като финансовата криза и високата безработица. Трябва да прекарвате много планиране на нещата, които ще правите след като напуснете, защото иначе може никога да не го направите.

 

Бъдете силни

Ужасно е да знаете, че утре трябва да отидете на работа и да пропилеете още един ден от живота си. Ако ви се налага да го правите дълго време това може да доведе до депресия или семейни проблеми например. Трябва да бъдете силни особено ако имате семейство, което разчита на вас. Не позволявайте на работата ви да влияе на семейното щастие у дома.

 

Най-важният ни съвет: отделете време да опознаете себе си и да откриете какво наистина искате да правите, а след това положете нужните усилия да го постигнете и да станете част от ниския процент на хората, които обичат работата си.

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay