Подредете целите си и чак тогава ги следвайте

Подредете приоритетите си

Подредете целите си и чак тогава ги следвайте

Подреждането на приоритети е основно умение, което ви помага да използвате най-доброто от себе си, за да постигнете определена цел. То ще ви помогне и да станете по-спокойни, както и ще ви направи по-свободни да концентрирате своето внимание и енергия върху нещата, които наистина имат значение.

 

Определено е важно да подредите приоритетите си, когато времето е ограничено, а възможностите изглежда, че не са. Това ще ви помогне да оползотворите времето си по най-добрия начин, като го "харчите" разумно за най-важните си ангажименти. Чрез внимателно подбиране на целите си ще внесете ред в хаоса, осезаемо ще намалите стреса и ще доведете до успешен край всичко, с което се захванете. В противен случай ще продължавате да си губите времето, без да завършите дори една от задачите си.

 

Има два начина, по които най-ефективно бихте могли да дефинирате приоритетите си.

 

Опитайте да си изясните съотношението между времето, което ще ви отнеме всеки от ангажиментите, и ползата от него. Така бързо ще отсеете "лесните победи", за чието изпълнение ще вложите малко време, но ще имате добри резултати. Чрез този подход за подреждане на приоритетите, ще вземете високоефективни решения и ще свършите повече работа, отколкото без никакъв план за действие.

 

Има и друг вариант за степенуване на ангажиментите - според тяхната важност. По този начин ще свършите първо тези, които са спешни, а след това всички останали. Често се оказва обаче, че на пръв поглед неотложни задачи, всъщност далеч не са толкова важни. Например едва ли бихте окачествили постигането на личните си цели като ангажимент, който трябва да свършите, а всъщност това е от изключителна важност при изграждане на вашето хармонично Аз.

 

Просто се опитвайте да организирате деня си, за да намерите време за всичките си ангажименти. Не бива да забравяте обаче, че дори да не свършите нещо, не е фатално. Стресът, който ще си причините с постоянните притеснения за несвършената работа, ще ви навреди повече, така че бъдете спокойни - и утре е ден.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay