Представете се добре на интервюто за работа. 9 от най-често задаваните въпроси

Въпроси и отговори на интервюто за работа

Представете се добре на интервюто за работа. 9 от най-често задаваните въпроси

Конкуренцията на пазара на труда става все по-голяма, затова трябва да сте напълно подготвени за интервюто си за работа. Здравото ръкостискане, приятната усмивка и редовното кимане вече не са достатъчни да впечатлите интервюиращия. Трябва да напишете убедително мотивационно писмо и впечатляващо CV, да проучите компанията, да бъдете уверени в себе си и да се научите да отговаряте убедително дори и на най-трудните въпроси.

 

Няма как да предвидите всички въпроси, които потенциалният ви работодател ще ви зададе, но можете да подготвите отговори за най-често срещаните. Направихме списък с 9 от тях и добавихме насоки за това как да отговорите.

 

Кажете нещо за себе си

При така зададен въпрос, работодателят ви иска да знае как се вписвате в компанията и какъв полезен за позицията опит имате. Можете да помолите интервюиращият да бъде по-специфичен и да каже какво иска да знае или да говорите за образованието си, за факта, че работите добре в екип и за всичките си качества, които смятате, че биха били ценни за дадената компания и позиция.

 

Защо трябва да ви наемем?

Дори и да знаете, че отвън има поне още пет човека, които чакат за интервю, трябва да звучите уверено и спокойно. Обяснете как опитът и образованието ви са ви подготвили за работата. Наблегнете на качествата, които смятате, че работодателят ви търси, като етика и инициативност, например.

 

Какво е най-лошото ви качество?

Някои специалисти съветват да превърнете положително качество в недостатък. "Перфекционистка съм" или "Всички смятат, че работя твърде много." Други обаче твърдят, че тези отговори вече са твърде клиширани и е добре да споменете малък недостатък, като подчертаете, че се стремите да го отстраните. "Не винаги съм достатъчно пряма, но работя над това" е добър отговор.

 

Как се виждате след 5 години?

Покажете на интервюиращия, че търсите стабилна и постоянна работа, а не временна заетост, докато не намерите по-добра възможност.

 

Защо напуснахте последното си работно място?

Никога не говорете за бившия си работодател или колеги негативно и не ги обвинявайте за напускането си. Дайте позитивна причина, като например, че сте искали да се възползвате от нова възможност, която по-добре е пасвала на опита и уменията ви.

 

Имала ли сте затруднения в отношенията с началниците или колегите си?

Трябва да сте светици, за да не сте имали спорове и проблеми с хората, с които работите. Можете да кажете, че се стараете да се разбирате с всички и до сега нищо сериозно от този тип не се е случвало.

 

Как се справяте със стреса на работното място?

Работодателят иска да знае как реагирате на стресови ситуации и дали се паникьосвате и заравяте главата си в пясъка. Помислете как влияят на работата ви крайните срокове и дали имате нужда от спокойствие, за да работите по-ефективно. Отговорете честно и кажете как се справяте със стреса, независимо дали отговорът е "повече време във фитнес залата след работа".

 

Каква заплата очаквате?

Вместо да казвате точна сума, по-добре отговорете, че очаквате заплата в стандартния диапазон за тази позиция.

 

Имате ли въпроси към мен?

Винаги задавайте по няколко въпроса, които да показват, че сте наясно с дейността на компанията и какво се изисква от вас. Можете да попитате за проекта, по който фирмата работи в момента.

 

Помнете, че интервюто е двустранен процес на опознаване. Като проучите компанията и отговаряте на въпросите уверено и интелигентно, ясно ще покажете, че сте точният човек за тази позиция.

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay