Научете децата си да готвят

Научете децата си да готвят

Като родители много от нас изпитват голямо удоволствие от готвенето на децата си. Но в един момент, когато децата порастват и стават по-отговорни, трябва постепенно да ги научите как да започнат сами да приготвят храната си. Ето няколко съвета:

Готвенето е страхотен учител. Децата не само учат техники, но и се учат да разрешават различни проблеми, развиват креативността си, импровизират. Не забравяйте – и неуспехът също е урок. Недопечените мъфини, киселият дресинг за салата или разпиляното на пода брашно – всичко това е основа за нови знания. Преди всичко обаче, готвенето заедно с децата означава качествено време, което ще остави трайни щастливи спомени у тях.

Кухните са пълни с потенциално опасни прибори и електроуреди. От горещите печки до остри ножове – неща, които могат да ви изнервят. Децата обаче усещат безпокойството и ако вие не сте спокойни, те няма да са също. Наблюдавайте ги отблизо и бъдете наясно с опасностите, но продължете да им говорите с приповдигнат глас и им се усмихвайте.

Ако децата ви искат да направят бисквитки, съгласете се. Но следващия път избирате вие. Редувайте лакомства и по-здравословни храни.

Не пренебрегвайте терминологията. За децата думи като соте, филетиране и гуакамоле  са безсмислени, докато не бъдат дефинирани правилно. Може да използвате по-лесни думи, ако желаете, но овладяването на нова лексика ще бъде от огромен плюс за тях. Децата са като гъби, попиват всичко, което чуват.

Времето, в което готвите с децата, предлага възможността да говорите с тях за култура, фамилна история, хранене и диети. Вие не просто обучавате може би бъдещ готвач, вие повлиявате цял етап от развитието на детето.

Вашата крайна цел не е създаването на ястия с ресторантьорско качество, а повишаване на самочувствието на децата и насърчаване на тяхната нарастващата независимост. Ако в края на готвенето си имате щастливо дете, което е развълнувано да прекарва време в кухнята, свършили сте си работата добре.

Запознайте децата с миенето, нарязването, измерването, дегустацията и дори импровизацията. Салата, допълнена от класически домашен дресинг, е идеалното ястие на новите готвачи. Приготвянето й не е трудно, но има редица компоненти, за приготвянето на които те трябва да се постараят.

Подгответе кухнята. Докато обяснявате значението на изплакването на плодовете и зеленчуците, представете на децата чиста и подредена кухня. Ако е нужно, нека стъпят на здрав стол.

Въведете беленето и нарязването. Покажете как се белят зеленчуци, провлачвайки белачката по дължина от край до край. Наблюдавайте как държат зеленчука, за да се избегне порязване. Запознайте децата с нарязването, ползвайки вълнообразен нож. Нека малчуганите да определят на какви парченца да режат. Кажете да държат здраво това, което режат, и да помолят за помощ, ако имат нужда.

Позволете на децата да се позабавляват с различни вкусове – солени, сладки, пикантни.

В кухнята забрани няма. Просто бъдете спокойни, наблюдавайте внимателно и се забавлявайте със своите наследници.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay