Всеки ден изяждаме невидими храни – съставки, които влизат в състава на храната като част от индустриализацията на производството. Сред тях например е царевицата, която вече е съставка на хляба, хамбургерите, маргарина или сладките.
Царевичното брашно или нишестето правят кюфтето по-голямо, хидрогенирани мазнини заместват маслото, а различни подсладители – захарта. В храната ни има още палмово масло и соя и то далеч не само в храните, от където реално произлизат тези съставки.
Всеки ден похапваме тези невидими храни, но реално не знаем много за тях. Slow Food ни разказва какъв е произходът на палмовото масло.
Родината на тази мазнина е Западна Африка. Маслодайните палми са били отглеждани в Гвинея-Бисау и Сиера Леоне още преди хиляди години. И днес в тези страни има общности, които смесват диворастящи и култивирани палми и добиват от тях гъсто оранжево масло, богато на каротин и витамин Е. В местната култура палмовото масло се използва в кулинарията и за някои религиозни ритуали.
Индустриалното производство прави добива на палмово масло евтин и достъпен. През последните десетилетия основен източник на палмово масло са Малайзия и Индонезия. Двете държави заедно произвеждат около 45 млн. тона годишно и контролират 90% от световното производство на палмово масло.
Заради експанзията в производството обаче милиони хектари гори в тези две държави са изсечени за да бъде направено място на палмовите насаждения. А според специалистите от Slow Food това, което консумираме днес няма нищо общо с гъстото и вкусно олио, с което са готвели риба и други ястия в Гвинея-Бисау.
Това е така, защото индустриалното производство рафинира, обезцветява и хидрогенира палмовото масло и така в ястията си получаваме наситена мазнина без мирис и вкус. И може да навреди на здравето ни.
От Slow Food допълват, че разработват програма за възраждане на производството на палмово масло, но по рецептата на майсторите от Западна Африка. Проектът получи подкрепата на Министерството на външните работи на Италия и Организацията за селско стопанство и изхранване към ООН.
Без усилия традиционните палмови масла, ястия с царевица и соя, които са вкусни и полезни за здравето на хората ще изчезнат, предупреждават още от екологичната организация.
1 | 0 |