Ненужната козметика

Нуждаем ли се от всички тези лосиони, кремове, гелове, шампоани, балсами и маски?

Ненужната козметика

След закупуването на поредния промоционален комплект от 8 броя козметични продукта на цената на 2, решихме да се поинтересуваме от един въпрос. Нуждаем ли се от всички тези лосиони, кремове, гелове, шампоани, балсами и маски?

Отговорът съвпада с една тайна на стойност 100 милиарда лева, която компаниите от козметичната индустрия определено не искат да знаете. Не ви трябва почти нищо от това, което ползвате. Истината е, че тялото на човек е достатъчно добре устроено, за да се грижи в известна степен самò за себе си. И това се е случило много преди да бъдат изобретени 100-левовите кремове за околоочен контур.

Всъщност повечето продукти, които използвате, нямат кой знае какви свойства, но миришат приятно и ви карат да се чувствате добре. Би трябвало да сте наясно, че каквито и маски да използвате, кожата ви никога няма да изглежда така, както когато сте били на 20. Често пъти прекомерната употреба на козметика дори има обратен ефект върху красотата ви - вместо да се погрижите за своята кожа, тя реагира остро на някоя от химичните съставки на продукта и се обрива, а това не е особено привлекателно.

Съществува една доста точна метафора за козметичния бизнес. Когато една компания създаде шампоан, причиняващ пърхут, и това бъде открито от потребителите, производителите няма да променят формулата на проблемния продукт. По-скоро ще създадат нов, против пърхут. Клин клин избива.

Вижте кои продукти са излишни и нямат място на вашата тоалетка. Не защото имаме нещо лично против тях, просто те наистина не са ви нужни.

Балсам за устни
Сигурно знаете колко пристрастяващо е мазането с малкото безцветно или леко розово стикче. То винаги е в джоба ви и го ползвате на всеки 20-30 минути. Нямате ли усещането обаче, че колкото повече се мажете с него, толкова по-сухи стават устните ви? Въпреки всеобщо приетата идея, че балсамите за устни овлажняват, всъщност повечето от тях съдържат алкохол, чието действие е точно обратното. Опитайте да спрете с "вредния" навик и ще се уверите сами. Устните ви постепенно ще си възвърнат естествения хидробаланс и няма да са напукани, никога повече.

Крем за крака
Това, че кожата на краката ви е по-груба от тази на ръцете ви, не е недостатък, а следствие от еволюцията на човека. Просто той невинаги е имал обувки, с които да ходи насам-натам. Ако все пак искате да омекотите стъпалата си, изобщо не се нуждаете от специален крем за целта. Всеки лосион за тяло ще ви свърши работа. За да постигнете максимален ефект, нанесете след баня на подсушени крака и обуйте памучни чорапи. Лосионът ще проникне дълбоко в кожата ви и ще я направи мека като на бебе.

Скраб за тяло
Поредният букет от химични елементи, който е вреден за вашата кожа точно толкова, колкото и за природата. Наистина е приятно да усетите лекото драскане на този продукт по кожата си, а и твърдите частици я правят да изглежда по-сияйна. Но със същата цел може да използвате и гъба луфа. Това е естествен продукт, който има същото ексфолиращо действие без да прави кожата ви жертва на Менделеевата таблица. Може да опитате и ефекта на домашната маска, описана тук.

96 10
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



28
Не е посочен 20.02.2012|22:34
Галина, виждам, че сте обсебена от личната си идея, че постоянно някои Ви рекламира нещо. Аз не съм рекламен agent или каквото си представяте, че съм. А разбира се, че гъстотата е свързана с това, доколко и къде прониква продуктът, както и колко слоя има кожата на тези места, но това Вие отявлено отказвате да приемете, въпреки книгите които сте чели и осмилили. Тук е въпросът, че сама си противоречите... Но не смятам да изпадам в напълно излишни полемики. Всеки е свободен да избере сам начините, по които да се грижи за себе си.
27
Не е посочен 20.02.2012|22:22
Galina, vijdam, che ste obsebena ot lichnata si ideia, che postoianno niakoi Vi reklamira neshto. Az ne sam reklamen agent ili kakvoto si predstaviate, che sam. A razbira se, che gastotata e svarzana s tova, dokolko i kade pronikva produkta, kakto i kolko sloia ima kozhata na tezi mesta, no tova Vie otiavleno otkazvate da priemete, vapreki knigite koito ste cheli i osmilili. Tuk e vaprosat, che sama si protivorechite... No ne smiatam da izpadam v napalno izlishni polemiki. Vseki e svoboden da izbere sam nachinite, po koito da se grizhi za sebe si.
26
Не е посочен 20.02.2012|21:49
Учебници съм чела много, Десислава, предполагам, че това ти е името. Нещата, които пишеш, са реклама, която не казва нищо съществено, а някои са откровени глупости. Кой какви продукти ще използва и дали някой с чувствителна кожа ще започне да се търка с орехови черупки, защото така е прочел в МОЕТО мнение, е въпрос на лични предпочитания или лична глупост. Моето мнение не цели да подведе някой да си купи нещо, а да се замисли дали има нужда въобще да го купува. Това, което ти можеш да потвърдиш, защото си се била занимавала, прави точно обратното - не потвърждава теорията, че продуктите са добри и необходими, а потвърждава, че всякак се стараят да ги продадат, дори с платени работници като теб. Не знаех, че консистенцията... всъщност, гъстотата, е толкова тясно свързана с точния брой слоеве мъртви клетки, но те уверявам като потребител, а не като рекламен агент, че е очевидно и абсолютно логично - колкото по-течен и рядък е продуктът, толкова повече вода има в него и толкова по-безполезен е. Броят слоеве няма никакво значение, все пак целта е хидратиране на кожата, а не на подкожната мазнина. Когато си мажа ръцете с крем, го правя заради участъците, които не се омазняват и не могат да се предпазят сами - китката, между пръстите и т.н., а не заради дланта, която си се поти и не изсъхва. Учебниците по анатомия И физиология (която е по-важната в случая) искат и осмисляне, не само четене. В този ред на мисли, аз продължавам да твърдя, че мазило с консистенцията и качествата на крем за ръце е напълно достатъчно, подходящо и удобно за мазане и по тялото, и по лицето, и по петите. Не мога да разбера защо правите специални "редки" мазила за тялото, след като те НЕ ВЪРШАТ работата, за която са създадени. Просто аман от реклами, наистина.
25
Не е посочен 20.02.2012|20:06
Галина, бих Ви посъветвала преди да коментирате нечие мнение, да проверите информацията, написана в него. Като човек, занимаващ се с това, за което става въпрос, мога да потвърдя, че съветите Ви към дамите да направят са малко неуместни. Различните консистенции са разработени с различна цел, за да бъдат подходящи за различните места, на които се нанасят. И представете си сега момиче с чувствителна кожа да седна да чете съветите ви... с тези смлени орехови черупки само ще раздразни кожата си. Затова има хора, на които им се плаща, за да седят и формулират продукти с определена цел и определени качества. Винаги човек може да си смеси и вкъщи такива, стига да е сигурен, че не реагира алергично към никоя от съставките, които слага. Да не говорим, че не всеки има време да седи и да си играе на майстор Тричко в кухнята. Относното цените, в магазините има продукти с прекрасни качества за смешни пари. Това, че вие не им обръщате внимание, не означава, че те не съществуват. Стигат за множество апликации и трайността им е гарантирано дълга. И, напротив.... Целта на балсамът за устни е както да предотврати водозагубата, така и да хидратира устните... А лосионите за тяло са с по-рядка консистенция от тези за ръце, защото както вече споменах, ръцете са с един допълнителен слой в структурата на кожата. Затова трябва нещо, което ще проникне по-дълбоко. Косата е съставена от мъртви клетки, не и от мъртва тъкан. Прегледайте някои учебник по анатомия. Може да Ви бъде полезно и да не се налага да откривате света наново, след като хората отдавна са го направили. Затова един обикновен шампоан е достатъчен, за да измие косата и един обикновен балсам е достатъчен, за да намали статическото елктичество и да улесни разресването (тъй като това е единственото му предназначение). Всичко друго са оптически ефекти, които се постигат с различни по вид продукти.
24
Не е посочен 20.02.2012|14:13
Звучиш точно като копирайтър на козметична компания и не казваш съвършено нищо различно от която и да е реклама. Две супени лъжици захар или смлени орехи, или смлени ЧЕРУПКИ от орехи, разбъркани с крем за бръснене или дори душ-гел, са същия ексфолиант като този, за който ще дам поне 20 лв за опаковка. Между другото, кожата НЕ МОЖЕ да бъде почистена от най-горния слой мъртви клетки, без да се използва гъба. Лосионите за тяло са с по-рядка консистенция от кремовете за ръце и хидратират по-лошо - какво значи това? Ами значи, че лосионите за тяло са разреден вариант на малката опаковка крем. Повечето шампоани за мазна коса я омазняват още повече и по-бързо. Подхранващите шампоани не могат да заместят рязането на цъфтящи връхчета - косъмът е мъртва тъкан, която не може да се подхрани - все едно да поливаш напълно увяхнало цвете и да чакаш да береш букети. Единственото, с което не съм много съгласна, е балсамът за устни. Целта му не е устните да налее вода върху устните, а да ги запечата. Работата на балсам от 5 лв може да я свърши и козметичен вазелин за стотинки. И много други истини има за козметиката, но трябва да си наблюдаваш косата и кожата, а не да заставаш в захлас пред козметичните щандове и да изкупиш половината стока.
23
Не е посочен 20.02.2012|11:50
Ужасно некомпетентно написана статия, което, за съжаление се случва доста често напоследък. Първо, балсамът за устни е необходимост, но авторите не са си направили труда да прочетат, че кожата на устните няма никакво себехидратиране, а същевременно е много тънка и поради тази причина се налага върху нея да се положи слой, които хем да я хидратира, хем да положи тази необходима обвивка, която да предпази изпарението на водата за по-дълго време и така устните да са хидратирани. Особено през зимата, когато е по-студено, е направо пагубно за тях. Краката, както и ръцете, са с по-дебела кожа (имат един допълнителен слой от втвърдени клетки) задари еволюцията, както са написали авторите. Да, но точно поради тази причина, трябва не да се полага върху тях продукт, който е предназначен за по-тънката кожа на останалата част от тялото и да се надяват потребителите на чудеса. Трябва да се вземе продукт, разработен с активни съставки, които са достатъчни силни, за да проникнат през така образувалата се допълнителна втвърденост на кожата. А памучните чорапи биха помогнали и в двата случая. Ексфолиaнтът за тяло е не само 'Менделеевата таблица'. Даже много малка част от него е такава. Обикновено това са абразивни частици, смлени от естествени продукти и активни съставки, подобряващи състоянието на кожата под различна форма. Ако някои от авторите си беше направил труда да се зачете малко в гърба на някоя от опаковките и след това да проучи за какво служат съставките там, може би нямаше статията да звучи като социалистическа пропаганда срещу 'западния свят'.
22
Не е посочен 20.02.2012|11:50
Аз обичам да се мажа пък!
21
Не е посочен 20.02.2012|11:37
Всичко ни е нужно! ;)
20
Не е посочен 20.02.2012|11:35
Нуждаем се! Обичаме да миришем на хубаво!
19
Не е посочен 20.02.2012|11:34
То понякога човек даже му изпуска края
18
Не е посочен 20.02.2012|11:31
За гланца не мога да се съглася!
17
Не е посочен 20.02.2012|11:29
Скраб за тяло - пълна глупост е!
16
Не е посочен 20.02.2012|11:13
Само и само да си дадат парите!
15
Не е посочен 20.02.2012|11:12
И аз не мога без гланц!
14
Не е посочен 20.02.2012|10:59
имам приятелки ,които наистина се мажат с какво ли не ,само и само да се намажат
13
Не е посочен 20.02.2012|10:57
Ох, със всичко съм съгласна само не и с теорията за гланца за устни
12
Не е посочен 20.02.2012|10:55
Скраб за тяло не ползвам, не го намирам за нужен!
11
Не е посочен 20.02.2012|10:52
козметиката е нужна ,но в рамките на нормалната употреба
10
Не е посочен 20.02.2012|10:49
Зимата без балсам не мога!
9
Не е посочен 20.02.2012|10:45
така е ,каквото ни е дал Господ :)
8
Не е посочен 20.02.2012|10:43
не трябва да се прекалява ,наистина ...трябва да бъде максимално естествени
7
Не е посочен 20.02.2012|10:13
всичко е химия ,не трябва да се прекалява !
6
Не е посочен 20.02.2012|10:07
вярно е това за крема за крака
5
Не е посочен 20.02.2012|09:52
Повечето козметика е излишна;) Не ставаме по-красиви;)
4
Не е посочен 20.02.2012|09:43
за скраб може да опитате кафе,след като сте го плозвали,вместо да го изхвърляте,много е ефикасното,кожата става вълшебна
3
Не е посочен 20.02.2012|09:18
Аз се нуждая...:)
2
Не е посочен 19.02.2012|13:50
Нещо не ми излезе коментара първия път... Аз честно казано от вече година и половина си купувам само 2-3 козметични продукта (не включвам тук декоративната козметика) - това са шампоан, сапун и слънчезащитен крем. Останалата част си я приготвям сама - лосион за тяло, дезодорант, скраб, маски за коса, лице и тяло, балсам за коса и т.н. И то не е защото не мога да си позволя да си купя, напротив, имам възможност да си купувам скъпа козметика, но не го правя, защото не мога да открия такава, която да работи по-добре за мен от моята. Все още си търся хубава рецепта за шампоан особено за обем на косата. Екпериментирала съм с рецепти, но нямам много голям успех с моят тип коса. Наистина отнема си време да си приготвяш сам нещата, но пък си струва
1
Не е посочен 19.02.2012|13:49
Аз честно казано от вече година и половина си купувам само 2-3 козметични продукта (не включвам тук декоративната козметика) - това са шампоан, сапун и слънчезащитен крем. Останалата част си я приготвям сама - лосион за тяло, дезодорант, скраб, маски за коса, лице и тяло, балсам за коса и т.н. И то не е защото не мога да си позволя да си купя, напротив, имам възможност да си купувам скъпа козметика, но не го правя, защото не мога да открия такава, която да работи по-добре за мен от моята. Все още си търся хубава рецепта за шампоан особено за обем на косата. Екпериментирала съм с рецепти, но нямам много голям успех с моят тип коса. Наистина отнема си време да си приготвяш сам нещата, но пък си струва
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay