Няколко храни, които можете да ядете и след изтичане на срока на годност

Няколко храни, които можете да ядете и след изтичане на срока на годност

Малко хора знаят, че всъщност срокът на годност има различни значения. За някои храни означава датата, след която е опасно да консумирате храната. В други случаи показва датата, след която вкусът и хранителните качества няма да бъдат същите. 

Не е нужно веднага да изхвърляте храната, ако посоченият срок на годност е изтекъл. Има някои храни, които можете да консумирате и след това. Ето кои са тези храни: 

1. Яйца

Въпреки че производителите са длъжни да напишат срок на годност на яйцата, всъщност те могат да стоят до няколко месеца извън хладилник. Най-добрият начин да разберете дали едно яйце е в срок на годност, е да го счупите. Ако е развалено, ще усетите ужасяваща миризма, а яйцето ще бъде много тъмно на цвят. 

2. Кашкавал и масло

Кашакавалът може да стои много време в хладилник, стига да е добре опакован. Дори да е мухлясъл, ако изрежете тази част, можете спокойно да го консумирате. 

Маслото пък е направено почти изцяло от мазнини, съответно няма какво да се развали в него. Можете да го съхранявате до 2-3 месеца.

3. Мляко и кисело мляко

Много хора се страхуват да пият мляко с изтекъл срок на годност, смятайки, че е опасно, но в действителност все още е безопасно да се пие седмица по-късно. Стига да няма лоша миризма, спокойно можете да го консумирате. 

Киселото мляко също е безопасно за консумация дори след изтичане на срока на годност. Просто ще бъде малко по-кисело на вкус. 

4. Зърнена закуска

Неотворена опаковка със зърнени храни може да издържи някъде 6-12 месеца във вашия шкаф, докато отворена опаковка ще бъде годна за 4-6 месеца след изтичането на срока. Срокът на годност е само индикатор за това кога качеството на продукта ще започне да намалява. Ако зърнената закуска не е безопасна за ядене, ще забележите лоша миризма, насекоми и мухи в опаковката или дори мухъл.

5. Фъстъчено масло

Отворен буркан с фъстъчено масло може да издържи 2-3 месеца в килера и 6-9 месеца в хладилника. Но може да издържи дори по-дълго, ако е 100% естествено. Въпреки това, дори когато се развали, няма да мухляса, а вместо това вкусът му ще бъде много различен и не много приятен. 

6. Сосове

Кетчупът несъмнено е един от най-популярните сосове, а отворена бутилка може да издържи до една година в хладилника. Това зависи от качеството на марката и ще забележите, че се е развалил, ако видите някакво разделяне и потъмняване.

Отворената бутилка горчица може да издържи от 12 до 18 месеца, ако се съхранява в хладилник. Предупредителните признаци, че се е развалила, са обезцветяване и много неприятна миризма.

Отворен буркан с майонеза може да издържи 2-3 месеца в хладилник, тъй като ниската температура забавя растежа на бактерии. Въпреки това, отворен буркан, който е оставен извън хладилника, може да издържи приблизително 8 часа. Ако правите своя собствена майонеза, имайте предвид, че ще трябва да я използвате в рамките на една седмица, преди да се развали.

7. Бисквити и крекери

Пакетче чипс може да издържи до 1 месец след изтичане на срока на годност. Крекерите и гевреците, от друга страна, могат да издържат до 3 месеца след изтичане на срока им на годност.

Пакетираните бисквитки могат да издържат 7-10 дни (меки) и 2-3 седмици (твърди) в килера ви след отваряне. Можете да удължите живота им, като ги поставите във фризера, където могат да оцелеят 4-5 месеца. Домашните бисквитки могат да издържат същото време във фризера, но само 2-3 дни (меки) и 2-3 седмици (твърди) във вашия килер.

8. Месо и риба 

Прясното месо не може да се оставя в хладилник, след като е закупено за повече от 5 дни и трябва да се замрази, ако не се използва. Така, в зависимост от вида на месото, може да запази свежестта и вкуса си до 12 месеца във фризера — 4-12 месеца за пържоли, 3-4 месеца за кайма, 1-2 месеца за колбаси и 9 -12 месеца за домашни птици. Уверете се, че вашият фризер работи правилно, тъй като бактериите в лошо съхраняваното месо се удвояват на всеки 15-20 минути.

Прясната риба, от друга страна, издържа само 1-2 дни в хладилника, докато пушената риба може да издържи 5-7 дни. Както при месото, можете да удължите живота на морските дарове, като ги държите във фризера за 3-9 месеца, в зависимост от вида риба. Ако рибата се е развалила, ще забележите лигава текстура и като цяло неприятна миризма при размразяване.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay