От ефектна прическа до чадор: Женската красота в Иран

Как се променят жените в Иран в продължение на сто години?

От ефектна прическа до чадор: Женската красота в Иран

Арабските държави са известни със строгите си закони, чието изпълнение трябва да се спазва стриктно от гражданите на съответната страна. Жените, които изповядват ислям в държави като Иран, Афганистан, Сирия и т.н., следват религиозната практика хиджаб - носене на забрадка или друг вид кърпа за глава.

Коранът като цяло повелява на мюсюлманите да се обличат скромно. Джилаб, бурка, никаб - това са различните названия на видовете забрадки, които носят жените, в зависимост от тяхната дължина и други характеристики.

От ефектна прическа до чадор: Женската красота в Иран

В ислямска република Иран жените обикновено носят чадор - дрехата покрива цялото тяло, но оставя лицето открито. Макар повечето европейци да са свикнали с вида на арабските жени, някои дрехи (като бурката, която покрива цялото тяло и лице на жената, оставяйки само малък процеп за очите) все още будят изненада и негативизъм у хората.

Ще ви изненадаме ли, като ви кажем, че невинаги практиката хиджаб е съществувала в Иран? В периода 1930 - 1970 г. иранските жени са имали възможност открито да показват своята красота, а използването на грим и правенето на ефектни прически е било ежедневие.

От ефектна прическа до чадор: Женската красота в Иран

След това влиза в сила закон, който повелява следното: "Онези жени, които се появят на публично място без задължителния хиджаб, ще бъдат осъдени на затвор за период от десет дни до два месеца или най-малко - сурова глоба.”

Именно това показва долното видео - как се променя външния вид на жената през годините. То разкрива красотата на жените в Иран през различните десетилетия.

Днес световните общества са разделени в мнението си "за” или "против” носенето на религиозния символ в съвременните християнски държави например.

Вижте любопитното видео.



Ако тази статия ви е харесала, станете част от страницата на Jenite.bg във Facebook!
15 3
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay